İstanbul'da faaliyette bulunan vakıf hastanelerinin kurumsal yönetişim uygulamalarının incelenmesi
Research on the corporate governance practices of foundation hospitals operating in İstanbul
- Tez No: 353337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetişim, Yönetim Kurulu, Vakıf Hastanesi, Corporate Governance, Board of Directors, Foundation Hospital
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sağlık hizmetleri sunumunda, hasta beklentilerindeki artış, hasta odaklı hizmetin yaygınlaşması, tıp bilgilerindeki hızlı değişim ve maliyet kontrolü gibi nedenlerden dolayı yeni yönetim anlayışına gereksinim duyulmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak sağlık hizmetleri sunumunda, şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkeleriyle perçinlenmiş olan kurumsal yönetişim uygulamaları önem kazanmaya başlamıştır. Bu araştırmada, kurumsal yönetişim ilkeleri temel alınarak vakıf hastanelerinde uygulanan kurumsal yönetişim uygulamaları, yöneticilerin ve doktorların algılarına göre belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulaması, İstanbul'da faaliyet gösteren dokuz vakıf üniversite hastanesinde yürütülmüştür. Veriler anket yoluyla toplanmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı t-testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Tek Yönlü (One way) Anova testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Scheffe testi kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda vakıf üniversite hastanelerinde kurumsal yönetişim uygulamaları ile ilgili bilincin tam olarak yerleşmediği fakat yönetim ve organizasyon eğitim alan yönetici ve çalışanların şeffaflık ilkesi algılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Vakıf hastanelerinin kurumsal yönetişim uygulamalarının geliştirilmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
New management understanding is required in rendering health services due to reasons such as widespread patient-centered service, increase in patient expectations, rapid change in medical information and cost control. In line with these developments, corporate governance practices, which are reinforced with the principles of transparency, accountability, equity and responsibility, have begun gaining importance in rendering health services. An attempt was made in this research to determine the corporate governance practices, which are implemented in foundation hospitals based upon corporate governance principles, in accordance with the perceptions of managers and doctors. The research was conducted in nine foundation university hospitals operating in İstanbul. The data were collected via survey method. T-test was used in finding the difference between the two groups in the comparison of quantitative data. One-way ANOVA test was used in the intergroup comparisons of the parameters. Scheffé's test was used in identifying the group that caused the difference.The study shows that foundation university hospitals are lacking in terms of awareness of corporate governance practices, but directors and employees trained in management and organization have good perception of the principle of transparency. Suggestions have been made on improving corporate governance practices of the foundation hospitals.