Güneş gözelerinin modellenmesi ve verimlilik analizleri
Modeling and efficiency analysis of solar cells
  1. Tez No: 353460
  2. Yazar: HECE BATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: TiO2, ince film, Rutenyum boyası, TiO2, thin film, ruthenium dyes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çok hızla gelişen teknoloji ve sanayileşme, sürekli artan nüfus ve bunların beraberinde getirdiği küresel kirlilik çağın en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Alternatif enerji kaynakları arasında en önemlilerinden biri güneştir. Güneş, dünya var olduğundan beri ısı ve ışık kaynağı olmasından dolayı tartışılmaz bir enerji kaynağı olmuştur. Bu tez çalışmasında boyar maddeli güneş pillerinin verimlilikleri incelenip sonuçları tartışılmıştır. Autoklav denilen çelik basınç cihazı, reaksiyonların yüksek sıcaklık ve basınçta gerçekleşmesi için kullanılmıştır. Bu işlem için gerekli çözelti uygun miktarlarda titanyum(IV)izopropoksit, asetik asit ve deiyonize su içermektedir. Filmlerin iletken cam üzerine kaplanmasında sıyırma yöntemi kullanılmıştır ve çok katmanlı filmler hazırlanmıştır. Her kaplama sonunda filmler 470 0C'de yaklaşık yarım saatlik ısıl isleme tabii tutulmuştur. TiO2 kaplı ince filmler rutenyum boyası ile adsorplanarak çalışma elektrodu oluşturulmuştur. Karşıt elektrod ise platin kaplı iletken camdır. Sıvı elektrolit, iki farklı elektrod arasına enjekte edilmiştir. Sıvı elektrolit olarak iyodür/triiyodat(I-/I3-) çifti kullanılmıştır. Boya esaslı güneş pilleri yapılmıştır. Elde edilen pilleri seri ve paralel bağlayarak fotovoltaik ölçümleri alınmıştır ve literatür ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Very rapidly evolving technology and industrialization, which an ever-increasing population and global pollution one of the most important problems of the era has become brought. The solar energy is alternative sources of energy one of the most important. The sun, due to the World existence source of energy the of heat and light, its has been an indisputable source energy. In this study, dye-based of solar cells review and discuss the results of efficiency. Steel pressure device called autoclav, reactions of high temperature and pressure for the realization were used. For this process appropriate solution amounts of titanium (IV) isopropoxide, acetic acid and deionized water contains was required. Films stripping method in the coating of conductive films on glass is used and multi-layer were prepared. Each coating end 470 0C for half an hour at of films are heat-treated. TiO2 coated thin films with ruthenium dye adsorption of inhibitors working electrode is formed. The opposite electrode with platinum is coated conductive glass. Liquid electrolyte, between two different electrodes is injected. The liquid electrolyte iyodür/triiyodat(I-/I3-) are used. Solar cells base on dye is pare of fabricated. The photovoltaic cells are obtained as a serial and parallel connecting measurements and the experimental results are compared with the literature.