Denizli horozu ve tavuğu (Gallus gallus domesticus) ile sülün (Phasianus colchicus) sirinkslerinde bağ dokusu fibrillerinin dağılımı
Distribution of connective tissue fibers in syrinx Denizli cock and chicken (Gallus gallus domesticus) of pheasant (Phasianus colchicus)
- Tez No: 353461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Bağ dokusu, Fibril, Denizli horozu, Sülün, Sirinks, Connective tissue, Fiber, Denizli rooster, pheasant, syrinx
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalımasında Denizli horozu ve tavuğu (Gallus gallus domesticus) ile sülün (Phasianus colchicus) sirinkslerinde bağ dokusu fibrillerinin dağılımı ve düzenlenmelerinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla 4?er adet erişkin Denizli horozu ve tavuğu ile dişi ve erkek sülünlerden alınan sirinksler materyal olarak kullanıldı. Denizli horozu ve tavuğu ile dişi sülünlerde sirinksin yapısına son 1 trakeyal siringeyal halka ile ilk 5 bronşiyal siringeyal kıkırdak halka katılırken; erkek sülünlerde son 1 trakeyal ve ilk 3 bronşiyal siringeyal kıkırdağın katıldığı dolayısıyla çalışılan hayvan türlerinde sirinkslerin trakeyobronşiyal tipte olduğu tespit edildi. LTM?nin son trakeyal siringeyal halka ile birinci bronşiyal siringeyal kıkırdak halkalar arasında, mediyal timpanik membranın pessulus ile ligamentum interbronchiale arasında yer aldığı tespit edildi. Denizli horozunda kollagen fibrillerin lateral timpanik membran epiteli altından bağ dokusu derinlerine doğru geniş bir alanda kalın demetler halinde olduğı; özellikle bağ dokusunun derin kısımlarında çok daha sıkı biçimde yerleşim gösterdikleri saptandı. MTMa ait epitel altında kollagen fibrillere nazaran daha geniş bir alanda kalın fibriller şeklinde yerleşim gösteren elastik fibrillerin Denizli tavuğunda bağ doku derinlerine doğru daha yoğun biçimde düzenlendikleri gözlendi. Erkek sülünlerde LTM epitelinin altında, bronşiyal kıkırdak halkalar arasında ve pessulus lateralindeki epitel altında kollagen fibrillerin sıkı biçimde bir araya gelerek ince demetler oluşturduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to determine the arrangement and distribution of connective tissue fibers in the Denizli rooster and chicken (Gallus gallus domesticus) and pheasant (Phasianus colchicus). For this purpose, 4 adult male and 4 female Denizli rooster and chicken, plus 4 male and 4 female pheasants were used as material for the syrinx. The structure of the syrinx of the Denizli rooster / chicken and the female pheasants consists of one tracheal ring and the first 5 bronchial rings of cartilage. The male pheasants syrinx has one trachea ring and 3 bronchial rings of cartilage. All the studied animal species where found to have tracheobronchial syrinx?s. LTM is located between the last siringeyal ring and the first tracheal siringeyal bronchial cartilage. Medial tympanic membran is located between pessulus and ligamentum interbronchiale. In Denizli roosters collagen fibers are under the lateral tympanic membran epithelium bunched deeper into a broad range of connective tissue, especilay the deeper parts where the fibers are broader and tighter. MTM epithelial collagen fibers are spread over a wider area than the settlement of the elastic fibers in the form of thick fibers of connective tissue deeper into Denizli chicken of tissue was more intensive. Male pheasants LTM under the epithelium of the bronchial epithelium in the lateral cartilage rings and pessulus thin collagen fibrils formed bundles was met firmly.