Türkiye'de orman işletmeleri düzeyinde sürdürülebilir orman yönetimi sosyoekonomik göstergelerine ait standartların belirlenmesi: İzmir Orman Bölge Müdürlüğü örneği
Determination of standards of socioeconomic indicators of sustainable forest management at forest district level in Turkey: A case study on İzmir Forest Conservancy
- Tez No: 353505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOLUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir orman yönetimi, standartlar, sosyo-ekonomik göstergeler, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Türkiye, Sustainable forest management, standards, socio economic indicators, İzmir Forest Conservancy, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye?de Orman İşletmeleri Düzeyinde Sürdürülebilir Orman Yönetimi Sosyoekonomik Göstergelerine Ait Standartların Belirlenmesi: İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Örneği? başlıklı bu çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı?nda yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır.Çalışmada Türkiye sürdürülebilir orman yönetimi ölçüt ve göstergelerinden sosyoekonomik fonksiyonlar ölçütü ve bu kapsamda izlenen göstergeler seçilerek İzmir Orman Bölge Müdürlüğü örneğinde çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikle literatür ve doküman analizleri yapılmış, sonrasın da ise, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü kayıt ve verileri istatistiki yöntemler kullanılarak değerlendirilmiş ve standart belirlemek üzere, belirtilen göstergeler için eşik değerler hesaplanmıştır. Sonuç olarak, sosyo-ekonomik fonksiyonlar altındaki göstergelerin bir kısmı için kayıtların yeterli şekilde tutulmadığı, tutulan kayıtların bir kısmının ise güvenilir olmadığı dikkati çekmektedir. Türkiye genelinde politik açıdan yaşanan değişimlerin orman bölge müdürlüğü ve işletme müdürlükleri üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olduğu çalışmada dikkati çeken diğer önemli bir husustur. Üretilen odun ürünleri ve odun dışı orman ürünleri ile ilgili olarak genelde orman işletme müdürlüklerinin alansal büyüklükleri ve verimli orman alanlarının etkili olduğu gözlenmiştir. Orman kaynakları istihdam yaratması açısından büyük önem taşımakla birlikte, işletme müdürlüklerinde istihdamla ilgili ortaya çıkan konular işletme müdürlüklerini aşmakta ve politik konular olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar bir takım olumsuz durumlar gözlense de yılar itibari ile işletme müdürlükleri genelinde orman suçlarında gözlenen azalma olumlu ve arzulanan bir durumdur. İşbirliği yapılan kurum, kuruluş ve paydaş sayılarındaki yıllara bağlı artışta sürdürülebilir orman yönetimi ve katılımcılık açısından oldukça olumlu bir durumu ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
The study entitled ?Determination of Standards of Socioeconomic Indicators of Sustainable Forest Management at Forest Conservancy? was prepared as a master (M.Sc.) thesis at the Graduate School of Applied and Natural Sciences Department of Forest Engineering of Süleyman Demirel University. In this study, there was studied on the İzmir Forest Conservancy by socio economic indicators of sustainable forest management. For that, firstly literature and documents about the subject were analyzed. Then data and records of İzmir Forest Conservancy were evaluated by using statistical methods and limit values were determined. As a result, it is draw attention that the data have not been recorded for the some indicators under the socio economic functions and some records were not reliable. Another important issue in the study is the effects on Forest Conservancy by changes on political terms. It is observed that areal size and productive areas of Forest Conservancy has effected to wood and non wood products. While forest resources have great importance for employment, it is exceeded Forest Conservancy and it is appear as political subject. Although some observed negative situation, decrease of forest crimes across the Forest Conservancy areas are positive and desirable situation. It is referred as a positive situation that increasing cooperation with the organizations and agencies by years.