Türkiye'de orman kaynaklarının maden işletmeciliğine tahsisine ilişkin çözümlemeler
Analyses on the allocation of forest resources to the mining activities in Turkey
- Tez No: 353506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOLUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Kaynakları, Maden İşletmeleri, Kamu Yararı, İzin, Tahsis, Türkiye, Forest Resources, Mining Operation, Public Benefit, Permission, Allocation, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye `deki orman kaynaklarının maden işletmeciliğine tahsisine yönelik çözümlemelerde bulunulmuştur. Çalışmada öncelikle ormancılık ve madencilik kavramlarının tanımları, amaçları ve fonksiyonları ile ilgili bilgiler verilmiş ve Türkiye? de orman kaynaklarının madenciliğe tahsisine ilişkin hukuksal boyut ortaya konulmuştur. Daha sonra konu ile ilgili uzmanların görüşleri tespit edilmiştir. Uzman görüşleri; birebir görüşme ve anket yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. Çalışmada iki farklı gruba anket uygulanmış ve elde edilen veriler çerçevesinde araştırma sonuçlarına ulaşılmıştır. Anketler puanlama ve Mann Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Her iki grubun orman kaynaklarının maden işletmeciliğine tahsisine ilişkin ortak düşünceleri olduğu kadar, farklı düşünceleri de bulunmaktadır. Sonuç olarak, orman kaynaklarının maden işletmeciliğine tahsisinde kamu yararının tespiti amacıyla ölçüt ve göstergelerin ortaya konulması gerekmektedir. Ayrıca konu ile ilgili mevzuat üzerinde düzenlemeler yapmak, hassas orman alanlarının izinlere konu edilememesi, bağımsız denetim kurullarının oluşturulması gibi sonuçlar elde edilmiştir. Konu ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri belirlenmiştir. Görüşler genel olarak orman kaynaklarının maden işletmeciliğine tahsisinin ancak koruma-kullanma dengesinin sağlanması şartıyla yapılabileceği şeklinde ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the allocation of forest resources for mining operations in Turkey were analyzed. Firstly, information was given on definition, objectives and functions of forestry and mining, and the legal dimension of forest resources on the allocation of mining were introduced. Then, expert judgments on the subject have been identified, Expert judgments were identified by one to one interview, literature, document analysis and survey methods. The data was obtained from two different groups by questionnaire, and the results of the survey have been reached. Surveys were analayzed by scoring and Mann Whitney-U test methods. Both groups shared thoughts on the allocation of forest resources to mining, as well as there are different ideas. As a result, in order to determine public benefit, criteria and indicators should be put forward for allocation forest resources to mining activities. İt also should make an arrangement on legislation, should not be subject to the permission on sensitive forest areas and should create an independent audit. Problems and proposal solutions were determined about the subject. Expert judgments, in generally, has emerged that allocation of forests to mining only can be done with ensure the balance of conservation and use.