Kaskad soğutma sistemlerinin termodinamik incelenmesi
Thermodynamic examination of cascade refrigeration systems
  1. Tez No: 353508
  2. Yazar: FARUK KEDERSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kaskad sistem, soğutucu akışkan, soğutma, cascade system, refrigerant, refrigeration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kademeli sistemler, soğutucu akışkanın iki veya daha fazla kompresör ile sıkıştırıldığı (kademeli sıkıştırma), iki veya ikiden fazla karışım haldeki soğutucu akışkanın bir veya daha fazla kompresör vasıtasıyla sıkıştırıldığı (tek akışlı karışık akışkanlı) veya her birisinde yoğunlaşma ve buharlaşma sıcaklık ve basınçları farklı soğutucu akışkan kullanılan iki buhar sıkıştırmalı sistemin ortak bir ısı değiştirici ile birleştirildiği (kaskad) sistemlerdir. Bu çalışmada çevreye duyarlı ve ozon tabakasına tahribatı en az olan yeni nesil soğutucu akışkan çiftleri kullanıldı. (R407c-R404a, R407c?R507a, R404a? 407c, R134a?R410a, R134a?R 507a) Kaskad soğutma sistemindeki soğutma yükü 10 kW ve ısı eşanjöründeki ?T sıcaklık farkı 10 ?C olarak kullanıldı. Kondenser tarafında sıcaklık 50?C ila 60 ?C arasında, evaporatör tarafındaki sıcaklık ise -30?C ila -40?C arasında değiştirilerek kaskad soğutma sistem elemanlarının tersinmezlik değerlerini ve sistemin COP değerlerinin değişimleri hesaplanarak grafikler halinde verilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada kullanılan soğutucu akışkan çiftlerinden COP değeri en yüksek ve tersinmezlik değerleri en düşük olan R407c-R507a soğutucu akışkan çiftinin en uygun olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Multi stage systems are joint systems where the refrigerating liquid is compressed with two or more compressors( multi-stage compression), two or more mixture of refrigeration liquid is compressed through one or more compressors (single flowing mixed liquid) or cascade systems where two steam compressing systems which use differant refrigeration liquid with different evaparation and condensation temperation and pressure, are combined with a common temperature chancer. In this study, new generation cooling-fluids that are undestructive to envirenment and to the ozone layer have been used.( R407c-R404a, R407c?R507a, R404a? 407c, R134a?R410a, R134a?R 507a) In the cooling system in cascade cooling system, the cooling load of 10 kW has been used and the ?T temperature difference has been used as 10?C. The temperature in condenser have been used between 50?C to 60?C, and the temperature in evaporator being changed between -30?C to -40?C, the irreversibility values of the elements of cascade and the changes of the COP values of the system have been calculated and given in graphics. As a result, of the pairs of the cooling fluids used in this study, If has been observed that the pair of cooling fluid R407c-R507a whose COP value is the highest and whose irreversibility value is the lowest.