Kentsel dönüşüm alanlarında sosyal yaşam ve kentsel yeşil alanlar gereksiniminin Kayseri Yıldırım Beyazıt Mahallesi örneğiyle irdelenmesi
The study on the need for social life and urban green areas in urban transformation areas with the sample of Kayseri Yıldırım Beyazıt district
  1. Tez No: 353517
  2. Yazar: DÖNDÜ MERVE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MURAT AKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sosyal Yaşam, Kentsel Yeşil Alanlar, Kayseri Yıldırım Beyazıt Mahallesi 2013, 123 sayfa, Urban Transformatıon, Social Life, Urban Green Spaces, Kayseri Yıldırım Beyazıt Mahallesi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kentler; kültürel, sosyal ve fiziksel etkileşimlerin sonucu ortaya çıkmış toplumun ve bireylerin bir arada bulundukları sosyalleştikleri mekânlardır. Avrupa?da Sanayi Devrimi ve İkinci Dünya savaşı sonrasında kentlere yoğun göçler olmuş böylece gecekondu yerleşimleri ile birlikte aşırı, çarpık ve plansız kent alanları görülmeye başlamıştır. İkinci dünya savaşından sonra savaş nedeniyle pek çok kentte büyük hasarlar meydana gelmiştir. Bu gelişmeler Avrupa?da kentsel dönüşüm projelerinin başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Tarihi süreçte çeşitli biçimlerde ortaya çıkan kentsel dönüşüm, özellikle 1980?li yıllarda devlet ve kamu arasındaki kentlerin ve özel sektörün ön plana çıkışıyla, büyük sorunları gündeme getirmiştir. Bundan dolayı, kentsel dönüşüm günümüzün hala en çok tartışılan konularından birisi olarak güncelliğini sürdürmektedir. Kentlerin vazgeçilmez yapı taşlarından olan ve kentlerde toplumsal ilişkiyi yapılandırmada fiziksel mekân olma rolünü üstlenen kentsel açık yeşil alanlar, her türlü sosyal sınıf ve kültürel yapıdan farklı özelliklere sahip insanların bir arada bulunduğu mekânlardır. Kentsel açık yeşil alanlarda insanlar birey olmaktan çok toplum olarak sosyal yaşama karışma imkânı bulurlar. Yaşam kalitesi kavramı ile ifade edilmeye çalışılan ise; bireysel yaşam şartlarıyla toplumun refah düzeyinin ilişkisinin değerlendirilmesidir. Araştırmalar göstermiştir ki, gelir seviyesinin yükselmesiyle oluşan maddi zenginlik yaşam kalitesinin tek başına göstergesi değildir. Mekân, sosyal yapı, kültürel yapı hatta politik faktörler önemli oranda etkilidirler. Yaşam kalitesinin belirlenmesinde bireylerle hayatın süregeldiği çevre arasındaki ilişkinin niteliği önemli oranda etkilidir. Yıpranan kent dokusunun yenilenmesi, kentin siluetinin deforme olmadan onarılması ya da yenilenmesi ve kentteki yaşam kalitesinin arttırılması halkın görüşlerine de yer verilen, ihtiyaçlarına cevap veren kentsel dönüşümle mümkündür. Kentsel dönüşüm alanları içinde açık-yeşil alanlar, spor alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş ve gezinti parkurları gibi halkın rekreasyonel gereksinimlerine cevap verecek kentsel öğelere yer vermek kentsel yaşam kalitesini arttırmak ve kentin siluetine onarıcı (ya da yenileyici) etki yapmakta son derece önemlidir. Çalışmanın ana materyalini çalışma alanı olan Kayseri İli, Melikgazi Belediyesi, Yıldırım Beyazıt Mahallesi sakinlerine uygulanan anketler oluşturmaktadır. Uygulanan anket sonuçlarının değerlendirilmesiyle kentsel dönüşümün karakteristiği ortaya koyulmuştur. Aynı zamanda halkın dönüşüme ilişkin memnuniyet düzeyi saptanmış ve arttırılmasına ilişkin öneriler getirilmiştir. Bu çalışmada özellikle kentsel dönüşüm alanlarında, halkın kentsel dönüşümden memnuniyet düzeyinin yükseltilmesi ve bireyler arası sosyal bağların güçlendirilip sürdürülebilmesi için kentsel açık yeşil alanların önemi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cities emerged as a result of cultural, social and physical interactions and are the venues in which individuals socialize. Mass migration to cities started after the Industrial Revolution and the Second World War in Europe and therefore; extreme, distorted and unplanned urban areas were observed together with squatter settlements. After the Second World War, major damage has occurred due to the war in many cities. These developments constitute the starting point for urban transformation(renewal) projects in Europe. The urban transformation, on the resulting in a variety of forms within the history, especially in the 1980s, brought big problems between the State and the advent of the public and the private sector to the forefront of cities. Therefore, the urban transformation of today still continues to be of one of the most discussed topics. Urban open green spaces that are the indispensable building blocks of cities and that carries the role of the physical venue for configuration of social relationshipsin cities are the places in which people who have different cultural backgrounds from all kinds of social class. In urban open green spaces, people have the opportunity to utilise their meddling social life rather than being an individual. The concept of quality of life expresses the evaluation of the relationship between the individual living conditions and welfare of the society. Research has demonstrated that the financial wealth of the top income level is not indicative of the quality of life alone. Space, social structure, cultural construction and even political factors significantly effective. In determining the quality of life, the quality of relationship between the environment in which life has existed and individuals are significantly effective. The regeneration of deteriorated urban tissue, the repair or regeneration of the city skyline without deforming and improving the quality of life in city is possible due to the urban transformation in which the views of the public included In the urban renewal areas-green areas, sports fields, children's play areas, hiking and recreational needs of the population, such as the navigation trails include urban elements that enhance the quality of urban life and the city's skyline and restorative (or regenerating) is extremely important. The questionnaires which are applied on the residents of Yıldırım Beyazıt District in the municipality of Melikgazi in Kayseri Province form the main material of workspace. Characteristics of urban transformation are revealed via the evaluation of the survey results applied. At the same time, the level of satisfaction of people concerning with the transformation were identified and recommendations for increasing have been proposed. In this study, particularly in the areas of urban transformation, the importance of urban open green spaces has been manifested for raising the level of public satisfaction for urban transformation and strengthening social ties between individuals in order to maintain the importance of urban open green spaces