Ara soğutmalı iki kademeli transkritik CO2 soğutma çevrimi için optimum çalışma parametrelerinin belirlenmesi
Two-stage transcritical CO2 cooled refrigeration cycle to search optimal determination of parameters of work
  1. Tez No: 353561
  2. Yazar: CEMAL TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF EMRE ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Optimum ara kademe, CO2, Transkritik çevrim, Optimum intermediate level, CO2, Transcritical cycle
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Uzun yıllardan beri soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanlar olarak CFC ve HCFC gazlarının ozon tabakasına zarar verdiğinin anlaşılması üzerine bu gazlar Montreal Protokolü ile yasaklanmıştır. Son yıllarda Ozon tabakasına zarar veren gazların yerine yapılan alternatif gaz arayışı sonucunda CO2 gazına olan ilgi artmıştır. Diğer gazlara oranla daha az kirletici olması ve Termo fiziksel özellikleri sayesinde günümüzde CO2 uygulamaları yaygınlaşmaya başlamıştır. CO2, soğutma endüstrisinin gelişme dönemlerinde yaygın olarak kullanılmıştır. Ancak, kritik nokta civarında veya üzerindeki ısı atımı nedeniyle ortaya çıkan soğutma tesir katsayısındaki düşüş ve yüksek çalışma basınçları nedeniyle yerini halokarbon soğutucu akışkanlara bırakmıştır. Halokarbon soğutucu akışkanların çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeni ile alternatif, doğal soğutucu akışkan olarak yeniden kullanılmaya başlanmıştır. Güncel makine eşanjör teknolojisi, sistem kontrol elemanları sayesinde CO2 verim yönünden transkritik çevrim ile özellikle kuzey ülkelerinde ve subkritik kaskad çevrim ile güney ülkelerde rekabetçi seviyelere ulaşmıştır. Bu tezde ara soğutmalı iki kademeli transkritik çevrimin optimum çalışma parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca ara genleşmeli çevrim ile karşılaştırılması yapılmaya çalışılmıştır. Sistem parametreleri Engineering Equation Solver (EES) programı yardımıyla hesaplanarak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Refrigerants used in cooling systems for many years as the ozone depleting CFC and HCFC gases, these gases on the understanding that you are prohibited by the Montreal Protocol. In recent years the search for an alternative supply of ozone-depleting gases as a result of increased interest in CO2 gas. Thermo physical properties of gases compared to other less polluting and CO2 applications has become widely used today, thanks. CO2 is widely used in refrigeration industry growth stages. However, around the critical point or on the decline, and the coefficient of thermal pulse caused by the cooling effect due to high operating pressures halocarbon refrigerants has left its place. Halocarbon alternative refrigerants due to adverse effects on the environment, natural re-started to be used as a refrigerant. Current machine heat exchanger technology, the system efficiency in terms of CO2 transcritical cycle through control elements, and especially in the northern countries and southern countries subcritical cascade cycle has reached competitive levels. In this thesis, two-stage intercooled transcritical cycle, the optimum operating parameters were determined. We also tried to make a comparison with the intermediate expansion cycle. System parameters Engineering Equation Solver (EES) is calculated with the help of the program were compared.