Evsel organik atıklarından yeni bir yöntemle kompost oluşturulması ve bu kompostun biber verimi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect on pepper's yield of compost created from domestic organic waste using a new method
- Tez No: 353584
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kompost, Biber, Verim, Organik atık, Compost, Pepper, Yield, Organic waste
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale ili organik evsel atıklarının kompost olarak değerlendirilmesi, oluşan kompostun meyve verimine, sayısına ve tek meyve ağırlığına olan etkisi araştırılmıştır. Deneme Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'ne ait plastik örtülü ısıtmasız serada yürütülmüştür. Kullanılan biber bitkisi (Kıl Acı (7007) çeşidi fide olarak temin edilmiştir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü, 3 paralelli ve hacim hesabıyla 5 farklı kompost dozunda uygulanmıştır. Saksılarda kompost + toprak karışımları hacim hesabıyla (0, 1/4, 2/4, 3/4, 4/4 kompost dozu) oranlarda yetiştirme ortamı oluşturulmuştur. Bu oluşturulan ortamlarda biber bitkisi yetiştirilerek meyve verimi, meyve sayısı ve tek meyve ağırlığı parametreleri incelenmiştir. Sonuç olarak denemede, kompost dozu arttıkça bitkide incelenen parametrelerde rakamsal olarak artış olduğu gözlemlenmiş, meyve ağırlığı parametresi hariç diğer parametrelerde istatistiksel farklar bulunmuştur. Saksı denemesi olarak kullanılan denemenin tarla koşullarında da incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated evaluating organic household waste from Çanakkale province as compost and the effect of this compost on pepper yield, the number of peppers and weight of the fruit. The experiment was conducted in a plastic covered unheated greenhouse belonging to Çanakkale Onsekiz Mart University, Department of Soil Science and Plant Nutrition. The Pepper plants, used Kıl Acı (7007) variety, were acquired as seedlings. The experiment was conducted according to randomized plot design with three replications, 3 parallels and with 5 different dosages of compost, calculated according to volume. A growing medium of compost + soil was constituted in pots, according to volume accounts at a dose volume (0, 1/4, 2/4, 3/4 and 4/4 parts of compost). Pepper plants were grown in this medium and pepper yield, number of peppers, and weight of the fruits were the parameters investigated. As a result, it was observed that the parameters under investigation increased numerically with increased compost dosages. Apart from the weight of fruit statistically significant difference was found for the other parameters. It was concluded that the same experiment carried out in pots also needs to be investigated under field conditions.