Saroz Körfezi'nde (Kuzey Ege Denizi) mercan balıklarının (Pagellus bogaraveo, Pagellus acarne, Dentex maroccanus) yaş ve büyümesi
Age and growth of seabreams (Pagellus bogaraveo, Pagellus acarne, Dentex maroccanus) in the Saros bay (North Aegean Sea)
  1. Tez No: 353606
  2. Yazar: GÜZİN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İŞMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Pagellus bogaraveo, Pagellus acarne, Dentex maroccanus, Yaş, Büyüme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, TUBİTAK 106Y035 nolu proje kapsamında Saroz Körfezi'nden 0-500 m derinlik konturlarından aylık olarak örneklenmiş Sparidae familyasından Pagellus bogaraveo (Brünnich, 1768), Pagellus acarne (Risso, 1826), Dentex maroocanus (Valenciennes, 1830) türlerinin yaş ve büyüme özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma süresince toplam 507 adet fas mercan (Dentex maroccanus) bireyi yakalanmıştır. Örneklerde toplam boy ve ağırlık değerleri sırasıyla minimum 8,9 cm-25,2 cm, 11,2 g-289,2 g aralığında değişmiştir. Detaylı incelenen 227 adet bireyin 185 adedi dişi, 38 adedi erkek ve 4 bireyin cinsiyeti belirlenememiştir. Erkek dişi oranı 1:4,8 olarak hesaplanmıştır. Boy ağırlık ilişkisi tüm bireyler için W= 0,0144*L3.012 olarak hesaplanmıştır. Yaş okuması yapılan 124 bireyin 1-3 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Hesaplanan von Bertalanffy büyüme parametreleri L∞= 25,31 cm, K= 0,49 yıl -1, to= -0,30 olarak tespit edilmiştir. Araştırma süresince toplam 2673 adet Yabani mercan ( Pagellus acarne ) bireyi örneklenmiştir. Örneklerin toplam boy ve ağırlık değerleri sırasıyla 3,5cm-27,1 cm, 1,93 g-314,5 g aralığında değişmiştir. Detaylı incelenen 368 adet Yabani mercan bireyinin 246 adedi dişi, 115 adedi erkek ve 7 adedinin cinsiyeti belirlenememiştir. Erkek dişi oranı 1:2,1 olarak belirlenmiştir. Tüm bireyler üzerinden yapılan boy ağırlık ilişkisi W= 0,0101*L3.054 olarak hesaplanmıştır. Yaş okumaları yapılan 197 bireyin 1-4 yaş aralığında olduğu tespit edilmiştir. Büyüme parametreleri L∞=33,84 cm, K=0,17 yıl -1, to=-1,49 yıl olarak hesaplanmıştır. Araştırmada elde edilen 4503 adet Mandagöz mercan'ın (Pagellus bogaraveo) boy ağırlık aralıkları sırasıyla 8 cm- 26,2 cm, 4,35 g-269,4 g olarak belirlenmiştir. Detaylı incelenen 187 adet bireyin 136 adedi dişi, 38 adedi erkek ve 13 bireyin cinsiyeti belirlenememiştir. Erkek dişi oranı 1:3,5 olarak belirlenmiştir. Tüm bireyler için boy ağırlık ilişkisi W=0,007*L3.208 olarak hesaplanmıştır. Yaş okuması yapılan 419 adet Mandagöz mercan bireyinin 1-4 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. von Bertalanffy büyüme parametreleri L∞=56 cm, K=0,07 yıl-1, to=-2,32 yıl olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, age composition and growth parameters of 3 Sparidae species (Pagellus bogaraveom (Brünnich, 1768), Pagellus acarne (Risso, 1826), Dentex maroccanus (Valeciennes, 1830) were studied in Saros Bay, North Aegean Sea supported by Tubitak 106Y035. Samples were collected montly at depths ranging from 0- 500 m by trawling. Total of 507 D.maroccanus speciesmen measured of minimum total length 8.9 cm, maximum lenght 25.2 cm and minimum total weight 11.2 g, maxmimum weight 289.2 g. W= 0.0144*L3.012 which indicated of positive allometric growth. The female male ratio was 1:4.8. The age data derived from otholits readings were used to estimate the growth parameters, and ranged from 1-3 age. The von Bertalanffy growth parameters of total were L∞=25.31cm, K=0.49 year -1, to=-0.30 year. Total of 2673 P. acarne speciesmen measured of minimum total lenght 3,5 cm, maximum length 27.1 cm and minimum total weight 1.93 g, maximum weight 314.5 g. W= 0.0101*L3.054 which indicatef of isometric growth. The female male ratio was 1: 2.1. The age data derived from otholits reading were used to estimate the growth parameters, and ranged from 1-4 aged. The von Bertalanffy growth parameters of total were L∞=33.84 cm, K=0.17 year -1, to= -1.49. Total of 4503 P. bogaraveo speciesmen measured of minimum total lenght 8 cm, maximum total length 26.2 cm and minimum total weight 4.35 g, maximum total weight 269.4 g. The length weight relationship were detected W=0.007*L 3.208 which indicated of positive allometric growth. The female male ratio was 1: 3.5. The age data derived from otholits reading were used to estimate the growth parameters, and ranged from 1-4 aged. The von Bertalanffy growth parameters of total were L∞=56 cm, K=0.07 year -1, to=-2.32 year. Key words : Pagellus bogaraveo, Pagellus acarne, Dentex maroccanus, age, growth