Fenazopridin hidroklorür'ün poli(p-aminobenzen sülfonik asit)-modifiye camsı karbon elektrotta ilaç dozaj formlarından miktarının belirlenmesi
Quantitative determination of phenazopyridine hydrocloride in drug dosage forms at poly(P-aminobenzene sulfonic acid)-modified glassy carbon electrode
- Tez No: 353605
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fenazopridin Hidroklorür, Voltametrik Yöntem, Diferansiyel Puls Voltametrisi (DPV), Dönüşümlü Voltametri (CV), Modifiye Camsı Karbon Elektrot, Ticari İlaç Tabletleri, Phenazopyridine Hydrocloride, Voltammetric Method, Differential Pulse Voltammetry (DPV), Cyclic Voltammetry (CV), Modified Glassy Carbon Electrode, Commercial Drug Tablets
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, fenazopridin hidroklorür (FAP) adlı etken maddenin, elektrokimyasal indirgenme özelliğinden faydalanarak modifiye camsı karbon elektrotta, ticari formundan miktarı belirlendi. Optimum şartları belirlemek için farklı destek elektrolitlerde diferansiyel puls voltametrisi ve dönüşümlü voltametri ile indirgenme özelliği çalışıldı. FAP için modifiye camsı karbon elektrotta keskin pikin ve maksimum akımın gözlendiği pH=7,00 fosfat tampon çözeltisi destek elektrolit olarak seçildi. FAP'ın pik akımına ve pik potansiyeline pH' ın etkisi diferansiyel puls voltametri tekniği (DPV) ve tarama hızının pik akımına etkisi ise dönüşümlü voltametri tekniği (CV) ile incelendi. Belirme sınırı (LOD), kantitatif tayin sınırı (LOQ) ve konsantrasyon aralığı gibi analitik parametreler belirlendikten sonra ilaç tabletlerindeki FAP miktarı bulundu. Uygulanan voltametrik yöntemin, doğruluk ve kesinliğini kontrol etmek amacı ile ilaç tabletinden FAP'ın geri kazanım çalışmaları yapıldı. Ayrıca FAP'ın modifiye camsı karbon elektrotta indirgenme mekanizması da önerildi.
Özet (Çeviri)
In this study, active compounds named phenazopyridine hydrocloride (FAP) was determined from commercial drug form based on electrochemical reduction properties at modified glassy carbon electrode. In different supporting electrolyte, reduction was studied by voltammetric methods to investigate the optimum conditions. pH=7,00 Phosphate solution in which sharp peak and maxium current was observed, at modified glassy carbon electrode for FAP, was selected as supporting electrolyte. The effects of pH on the peak current and peak potential for material was investigated by differential pulse voltammetry (DPV) and the effect of scan rate on the peak current was investigated by cyclic voltammetry (CV) techniques. After analytical parameters, such as limit of detection (LOD), limit of quantitation (LOQ) and range of concentration were determined, the amount of FAP was determined from drug tablets. In order to check accucarcy and precision of applied voltammetric method, recovery experiment of FAP was carried out from the drug tablet. Also, reduction mechanism of FAP at modified glassy carbon elektrode was proposed.