Seralarda güneş enerjili sıcak sulu ısıtma sistemleri üzerine bir araştırma
A research on hot water heati̇ng systems with solar energy in greenhouses
- Tez No: 353665
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, sera ısıtma, Solar energy, greenhouse heating
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, ısı depolama materyali olarak su kullanılarak, duyulur ısı depolama yöntemi ile kısa süreli (gündüzden-geceye) ısı depolanarak güneş enerjisiyle ısıtılan plastik bir serada iç ortam sıcaklığının değişimi incelenmiştir. Isı toplama ünitesinde, boyutları 1.9 x 0.9 m olan, her biri 1.71 m2 soğurucu yüzey alanına sahip 2500 adet düzlem güneş toplaçları kullanılmaktadır. Sistemde gün boyunca dolaştırılan suyun sıcaklığı, sıcak su tankında akışkan sıcaklık ölçücü termometre ile ortalama 61,750C olarak belirlenmiştir. Serada dolaşım sonucunda soğuyan suyun, sıcak su tankı içerisindeki ortalama sıcaklık artışı 2,63 0C olarak belirlenmiştir. Sıcak su tankına geri dönen akışkanın birinci dolaşımdan sonraki sıcaklığı tank içerisinde sağlanan sıcak artışı ile birlikte ortalama 47,38 0C olarak belirlenmiştir. Gece dönemlerinde sağlanan sıcaklık artışı 2,4 ve 7 0C olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, by using water as the heat storage material, internal heat exchange in a plastic greenhouse heated by solar energy stored short-term (from day-night), by means of sensible heat storage method has been examined. In the heat collecting unit, 2500 absorber plane solar collectors, each with a surface of 1.71 m2, with a dimension of 1.9 x 0.9 m are being used. The temperature of the water circulated within the system during the day has been determined approximately as 61,75 oC by fluid temperature meter in hot water tank. The temperature rise within the hot water tank of the cooling water as a result ofcirculation in the greenhouse, has been determined approximately as 2,63 oC. The temperature, after the first circulation, of the fluid that is returned to the hot water tank has been determined approximately as 47,38 oC with the temperature rise that is provided within the tank. The temperature rise that is provided in the night time period has been determined as 2,4 and 7 oC.