Deneysel sıçan modelinde sistemik meperidin uygulamasının fasya iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
An experimental rat model; effects of systemic application of meperidine on fascial wound healing
- Tez No: 353951
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER CELAL AKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fasyal Yara İyileşmesi, Post-operatif Analjezi, Meperidin, Fascial Wound Healing, Post-operative Analgesia, Meperidine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Yara iyileşmesi üç aşamadan oluşur. Bunlar inflamasyon, kollajen birikimi, kollajen maturasyonudur. Yara iyileşme sürecinde oluşan herhangi bir olumsuzluk, iyileşmede gecikme ile sonuçlanır. Abdominal yaralarda fasya iyileşmesi kütanöz iyileşmeye benzer olmakla birlikte, yara iyileşmesi etkenlerinden benzer şekilde etkilenir. Fasya iyileşmesinin bozulması sıklıkla, yara ayrışması ve insizyonel herni gibi hayati ve oluştuktan sonra başetmesi güç problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Postoperatif ağrı yara iyileşmesini etkileyen sistemik faktörlerdendir. Etkin ağrı kontrolü; cerrahi sonrası yara iyileşmesini hızlandırabilir ve komplikasyonları azaltır. Opioidler özelliklede meperidin, bu sebeple yaygın olarak kullanılmaktadır. Literatürde meperidinin ve bazı opioidlerin, yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırıldığı, hem olumlu hem de olumsuz bulguların yeraldığı veriler bulunmaktadır. Çoğu yara iyileşmesi çalışmaları deri odaklıdır. Ancak optimal bir yara iyileşmesi için, özellikle karın duvarında esas yük taşıyan kısım olan fasyal tabakanın iyileşmesi tam olmalıdır. Bu özellikle abdominal cerrahide büyük önem taşır. Literatürde meperidinin faysa iyileşmesi üzerine etkilerini gösteren bir çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Tartıları 250-300 gr arasında olan 70 adet yetişkin erkek Sprague-Dawley sıçanı rastgele ve her grupta 10 sıçan olacak şekilde 7 gruba ayrıldı. Bu gruplardan 1 tanesi sham grubu, kalan 6 gruptan 3 tanesi meperidin grubu ve 3 tanesi kontrol grubu olarak belirlendi. Bunlar ise 1., 2., ve 6. hafta olarak gruplandırıldı. Sıçanın ön karın duvarında, paramedian cilt insizyonu ile cilt dekole edildi ve median insizyon ile peritonu da içine alan yara modeli oluşturuldu. Meperidin grubundaki ratlara cerrahi müdahale sonrası 0., 1. ve 2. günlerde 3x25 mg/kg; 3., 4., 5., 6. günlerde 2x25 mg/kg Meperidin intraperitoneal (İP) yoldan enjekte edildi. Kontrol grubuna da benzer şekilde, dozlara denk gelecek eşit hacimde serum fizyolojik (SF) verildi. Ratlar; 1. hafta, 2. hafta ve 6. haftada, hem meperidin hem kontrol grubu aynı günde olacak şekilde, yüksek doz pentobarbütal enjeksiyonu ile sakrifiye edildi. Sakrifikasyon sonrası, karın orta hattaki fasya çıkarılarak 3 eşit parçaya ayrıldı. Bu parçalardan biri fasyal patlama kuvveti ölçümü, biri doku hidroksiprolin düzeyi ölçümü ve diğeride histopatolojik analizler için kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda analjezik amaçla İP olarak yüksek doz kullandığımız meperidinin; inflammatuar hücre yoğunluğunu, fibroblastik aktiviteyi, kollajen yoğunluğunu arttırmasına rağmen, patlama kuvvetine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmamıştır. Sonuç: Post-operatif sistemik meperidin uygulaması, yara iyileşmesini inflammatuar evre ve fibroplazi aşamalarında patlama kuvvetini değiştirmeden olumlu yönde etkiler.
Özet (Çeviri)
Introduction: Wound healing consists of three stages. These are inflammation, collagen deposition, collagen maturation. Any problem, in any stage results delay in recovery and other problems that changes according to the healing tissue. Fascial wound healing is similar to cutenous wound healing; and is effected similarly by most healing factors. But the results of poor fascial wound healing are different. Poor fascial healing stands out as wound dehiscence and incisional hernia which are vital and difficult to deal with once happen. Post-operative pain is one of the systemic factors that affect wound healing in many ways. Effective pain control after surgery can accelerate wound healing and reduce complications. Opioids, especially meperidine are widely used agent for this reason in our country. In the literature, meperidine and some opioids are investigated for the effects on wound healing. Both positive and negative datas are available. Wound healing studies are mostly focused on skin. However, for an optimal wound healing, especially fascial healing which is the load-bearing part of the abdominal wall should be complete. Especially in abdominal surgery, this has great importance. In the literature there is no study about the effects of meperidine on the healing of fascia. Material and Method: Systemic application of meperidine is used to reduce the post-operative surgical pain after an abdomenal surgery. We hypothesised that application of systemic meperidine can interfere with wound healing process of fascia of the abdomen. Seventy rats were divided into seven groups each have 10 rats. 10 of rats were sham group and not go to laparotomy. After intraperitoneal anestesia, with a paramedian skin insicion full-thickness dermal flaps were raised. Dermal flaps were developed so as not to interfere with fascial healing. Then laparotomy was made with a median insicion. And with a standart closure, we both close the fascia and the skin. Both fascia and skin insicions heal without an attachment to each other. 30 rats (3 groups) were meperidine group and remainder 3 groups (30 rats) are control (saline) group. Meperidine groups were given intraperitoneal (IP) meperidine 3x25 mg/kg per day for 0, 1, 2 days and 2x25 mg/kg per day on 3, 4, 5, 6 days after operation. Saline group were treated with equi-volumes of saline on the same days. Rats were killed 7, 14, and 42 days after laparotomy. After the sacrification of the rats, fascia harvested from the insicion site was taken and divided into 3 pieces. Then one fragment freshly subjected to mechanical testing. One fragment was stored for biochemical studies and remainder was stored for histo-pathological studies. Results: Compared to control group meperidine displayed statistically significant effects by increasing inflammatory cell number, fibroblastic activity, collagen density. There is no statistically significant effect on bursting power of fascial wound. Conclusion: Sistemically use of meperidine as an analgesic agent have significant effects on inflammatory and fibroplasia period. Without effecting bursting power.