Hipogonadizmli hastalarda oksidatif stres parametreleri ve bu parametrelerin tedavi ile etkileşimi
Oxidative stress parameters and interaction of these parameters with the treatment in patients with hypogonadism
- Tez No: 353950
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN BAŞKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipogonadizm, AOPP, tiyol, MDA, 8-OhdG, Hypogonadism, AOPP, thiol, MDA, 8-OHdG
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışma; hipogonadotropik hipogonadizmli hastalarda, oksidatif stres varlığını; protein, lipid ve nükleik asit oksidasyon ürünleri ile antioksidan parametre olan tiyol üzerinden göstermek ve hastalara uygulanan tedavi protokolünün, oksidatif stres üzerine olası etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Hipogonadizm tanısı alan 30 erkek hasta ile bunlarla yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 20 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Oksidatif stresi değerlendirmek amacıyla; ileri protein oksidasyon ürünleri (AOPP), tiyol, malondialdehid (MDA), nitrik oksit (NO) ve 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Hasta grubu, kendi içinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası olarak karşılaştırıldığında; tedavi sonrası hasta grubunda tiyol değerlerinin istatistiksel olarak arttığı; AOPP, MDA ve NO değerlerinin ise istatistiksel olarak azaldığı, 8-OHdG değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü. Sonuç: Hipogonadizm patogenezinde oksidatif stresin önemli bir faktör olduğu görüşü; bu çalışmada ölçülen yüksek AOPP, MDA, NO düzeyleri ve düşük tiyol düzeyleriyle desteklenmektedir. Çalışmamız; hipogonadizmli hastalarda, plazma/serum AOPP, tiyol, MDA ve NO düzeylerinin değerlendirildiği, literatürdeki ilk çalışmadır. Bu tez çalışmasındaki bulguların, hastalığın patogenezinin açıklanması ve tedavi protokollerine faydalı olması açısından, literatüre önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: This study has been conducted in order to reveal the presence of oxidative stress in patients with hypogonadotropic hypogonadism over the antioxidant parameter thiol with protein, lipid and nucleic acid oxidation products, and further to evaluate the probable effects of current patient treatments on oxidative stress. Material and Method: 30 male patients with a diagnosis of hypogonadism and age-and sex-matched control group of 20 healthy volunteers were included in this study. In order to assess oxidative stress; advanced oxidation protein products (AOPP), thiol, malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO) and 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG) levels of the subjects were measured. Findings: When the pre-treatment and post-treatment evaluations were made to the patient group, it was observed that thiol level was statistically higher, AOPP, MDA and NO levels were statistically lower and 8-OhdG level showed no statistically significant difference after treatment. Result: The view that oxidative stress is a significant factor in hypogonadism pathogenesis is supported with high AOPP, MDA, NO levels and low thiol level measured in the study. Our study is the first to evaluate AOPP, MDA, NO and thiol levels of patients with hypogonadism in plasma/serum. We are in the opinion that this study will make significant contributions to the literature for the explanation of the pathogenesis of the disease and will be useful in treatment protocols.