Geri Dön

Sivas yakın civarındaki Oligosen-alt Miyosen yaşlı birimlerin bentik foraminifer biyostratigrafisi

Benthic foraminifera biostratigraphy of upper Oligocene-lower Miocene deposits in the sivas vicinity

  1. Tez No: 354390
  2. Yazar: MANSUR ERDİ SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİRE ÖZGEN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 69

Özet

Bu çalışmada, Sivas havzasının orta ve güneydoğusunda yüzlekler veren ve öncel çalışmalarda erken-orta Miyosen olarak yaşlandırılan Karacaören formasyonunun paleontolojisinin ve stratigrafisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çoğunlukla sığ denizel kireçtaşları ile temsil olan bu birimde, paleontolojik incelemeler yapmak amacıyla 4 ölçülü stratigrafik kesit alınmıştır. Alınan bu örnekler üzerinde özellikle bentik foraminiferlere ait stratigrafik öneme sahip olan türlerin sistematik tanımlamaları yapılmıştır. Havzada denizel Erken Oligosen'i temsil eden Eğribucak ve Çaygören kesitleri oldukça sığ denizel kireçtaşlarından oluşur. Bu seviyelerde Peneroplis evolutus HENSON, Peneroplis flabelliformis SİREL & ÖZGEN ERDEM, Coscinospira sivasensis SİREL & ÖZGEN ERDEM, Coscinospira elongata SİREL & ÖZGEN ERDEM, Sivasina egribucakensis SİREL & ÖZGEN-ERDEM, Archaias asmaricus SMOUT & EAMES gibi porselen kalker kavkılı bentik foraminiferler tanımlanmıştır. Geç Oligosen yine aynı kesitlerde; Miogypsinella complanata (SCHLUMBERGER), M. borodinensis HANZAWA, Postmiogypsinella intermedia SİREL & GEDİK, Miolepidocyclina sp. ve Asterigerina sp. bentik foraminifer topluluğu ile belirlenmiştir. Alt Miyosen çökelleri Sivas il merkezinin güney ve güneydoğusunda yeralan İşhan ve Akçamescit kesitlerinde sığ denizel kireçtaşları ile belirgindir. Bu kireçtaşlarında; Miogypsina gunteri COLE, Miogypsina tani DROOGER, Nephrolepidina morgani LEMOINE & DOUVILLÉ, Nephrolepidina tournoueri LEMOINE & DOUVILLÉ, Operculina complanata, bol alg, bryozoa ve ekinid saptanmıştır. Tanımlanan bu fosil topluluğundan elde edilen yaş verileri ile Karacaören formasyonunun yaşı, Oligosen-Erken Miyosen olarak belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In this study is aimed to research of paleontology and stratigraphy of Karacaören formation which is dated as early-middle Miocene in previous studies. Formation observes at the center and southeast of Sivas basin. The four measured stratigraphic sections are taken for paleontological investigations from these shallow water limestone. The systematic descriptions of stratigraphically significant species belong to benthic foraminifera are realized. Eğribucak and Çaygören sections representing marine early Oligocene are composed of very shallow water limestone in basin. In this levels, porcellaneous benthic foraminifera such as Peneroplis evolutus HENSON, Peneroplis flabelliformis SİREL & ÖZGEN ERDEM, Coscinospira sivasensis SİREL & ÖZGEN ERDEM, Coscinospira elongata SİREL & ÖZGEN ERDEM, Sivasina egribucakensis SİREL & ÖZGEN-ERDEM, Archaias asmaricus SMOUT & EAMES are determined. Late Oligocene sequence is described with Miogypsinella complanata (SCHLUMBERGER), M. borodinensis HANZAWA, Postmiogypsinella intermedia SİREL & GEDİK, Miolepidocyclina sp. and Asterigerina sp. assemblages in the same sections. Lower Miocene deposits are represented by shallow water limestone in the İşhan and Akçamescit sections which are located at the South and southeast from Sivas center. Miogypsina gunteri COLE, Miogypsina tani DROOGER, Nephrolepidina morgani LEMOINE & DOUVILLÉ, Nephrolepidina tournoueri LEMOINE & DOUVILLÉ, Operculina complanata, abundant algae, bryozoa and ekinid are described in these limestone. The stratigraphic range of Karacaören formation is established as Oligocene-early Miocene based on fossil assemblage.

Benzer Tezler

  1. Sivas kent merkezi yakın civarının ayrıntılı jeolojik haritalanması ve ön afet bilgi sisteminin oluşturulması

    Başlık çevirisi yok

    TUĞRUL KEKLİKCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KAAN ŞEVKİ KAVAK

  2. İstanbul kenti için yer tepkisi ve 3 boyutlu (3-B) kayma dalga hiz (Vs) yapısının belirlenmesi

    Determination of ground response and 3 dimensional (3-D) shear-wave velocity structure beneath Istanbul city

    SAVAŞ KARABULUT

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Jeofizik Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. STEFANO PAROLAI

    PROF. A.OĞUZ ÖZEL

  3. Karayün (Sivas güneydoğusu) civarı miyosen yaşlı birimlerinin organik jeokimyasal ve organik petrografik özellikleri

    Organic geochemical and organic petrographic characteristics of the miocene aged units in the surroundings karayün (the southeast of Sivas)

    BURCU BİLİCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. NAZAN YALÇIN ERİK

  4. Kösedağ Plütonu'nun doğusundaki hidrotermal alterasyon ve ilişkili Pb-Zn±Ag cevherleşmelerinin oluşumu

    The formation of hydrothermal alteration and related Pb-Zn±Ag mineralizations at the eastern Kosedag Pluton

    SERKAN ŞENKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Jeoloji Mühendisliğiİstanbul Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURULLAH HANİLÇİ

  5. Merakum (Sivas) yöresinin jeolojisi, yöredeki kireç taşlarının çimento hammaddesi olarak kullanılabilirliğinin ve ortalama tenör-rezerv dağılımının incelenmesi

    Geology of the Merakum (Sivas) area, investigation of the usability of limestones in the area as cement raw material and average grade-reserve distribution

    UĞUR TUTAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Jeoloji MühendisliğiCumhuriyet Üniversitesi

    Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET GÖKÇE