Poli (metakrilamid / maleik asit) kopolimerik hidrojellerinin hazırlanması, karakterizasyonu ve invertaz immobilizasyonunda kullanılması
Preparation and characterization of poly (methacrylamide / maleic acid) copolymeric hydrogels and use them for immobilization of invertase
- Tez No: 354410
- Danışmanlar: PROF. DR. HESNA NURSEVİN ÖZTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İnvertaz, immobilizasyon, hidrojel, metakrilamid, kopolimer, Invertase, immobilization, hydrogel, methacrylamide
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, poli (metakrilamid / maleik asit) kopolimerik hidrojellerinin hazırlanması, karakterizasyonu ve besin endüstrisi için önemli bir enzim olan invertaz immobilizasyonuna destek olarak kullanılması konu edilmektedir. İnvertaz immobilizasyonu için poli (metakrilamid) PM ve poli (metakrilamid / maleik asit) PM/MA hidrojelleri hazırlanmıştır. Hidrojellerin karakterizasyonu için spektrofotometrik ve termal analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu hidrojellere şişme ve difüzyon denemeleri uygulanmış, PM/MA'nın suda 25 °C ve 60 °C sıcaklıklarda PM'den daha fazla şiştiği bulunmuştur. Suyun hidrojellere difüzyonu, non-Fickian karakterdedir. İnvertaz PM ve PM/MA'e immobilize edilerek PM-I ve PM/MA-I İmmobilize invertazların optimum pH, optimum sıcaklık, kinetic parametrelerin bulunması, termal kararlılık, kullanım kararlılığı, pH kararlılığı ve saklama kararlılığı deneyleri gerçekleştirildi. Optimum pH değeri; serbest enzim için 6.0, PM-I için 5.0 ve PM/MA için 5.5 olarak bulunmuştur. Optimum sıcaklık değeri; serbest enzim için 30 °C, PM-I için 35 °C ve PM/MA için 40 °C olarak bulunmuştur. Km ve Vmax değerleri ise serbest enzim, PM-I ve PM/MA-I için sırasıyla 11,75 mM ve 1,95 µmol dk-1, 67,24 mM ve 60,6 µmol dk-1, 74,55 mM ve 18,12 µmol dk-1 olarak bulunmuştur. PM-I ve PM/MA-I 25 ardışık kullanım sonucu aktivitelerinin % 45-55'ini korumuştur. PM-I ve PM/MA-I yüksek pH, sıcaklık ve saklama kararlılığı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, preparation and characterization of poly (methacrylamide / maleic acid) copolymeric hydrogels and use them for immobilization of invertase which is important for food industry was mentioned. Poly (methacrylamide) PM and poly (methacrylamide / maleic acid) PM/MA hydrogels were prepared. Spectrophotometric and thermal analysis methods were used for characterization of hydrogels. These hydrogels were used in experiments of swelling and diffusion. It was observed that the swelling of PM/MA was greater than the swelling of PM in water at 25 °C and 60 °C. Diffusion of water within hydrogel was found to be non-Fickian in character. Invertase was immobilized onto PM and PM/MA, so PM-I and PM/MA-I were prepared. In the experiments of immobilized invertases, optimum pH values were found to be; 6.0, 5.0 and 5.5 for free invertase, PM-I and PM/MA-I respectively. Optimum temperatures were found to be; 30 °C, 35 °C and 40 °C for free invertase, PM-I and PM/MA-I respectively. It was found as Km: 11,75 mM, Vmax: 1,95 µmol min-1 for free invertase, Km: 67,24 mM, Vmax: 60,6 µmol min-1 for PM-I and Km: 74,55 mM, Vmax: 18,12 µmol min-1 for PM/MA-I. After 25 consecutive cycles, PM-I and PM/MA-I retained 45-55% of their initial activity. PM-I and PM/MA-I showed excellent pH, temperature and storage stability.