İsveç refah devletinde bakım hizmeti alan yaşlıların yaşam algıları: Stockholm örneği
Perception of li̇fe of the elderly getting care service in Sweden: The case of Stockholm
  1. Tez No: 354861
  2. Yazar: HARUN CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ABAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ġsveç, Refah Devleti, Bakım Hizmeti, YaĢlılık, YaĢam Algısı, Sweden, Welfare State, Care Service, Old Age, Perception of Life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Araştırmada İsveç refah devletinde bakım hizmeti alan 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların sosyo-demografik özellikleri ile yaşam algıları ve refah devleti hizmetlerinden memnuniyetleri arasında ilişki incelenmiştir. Giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden oluşan tezin giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi, amacı, yöntemi, problemi ve hipotezleri ile birlikte kapsamı ve sınırlılıkları değerlendirilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ise yaşlılık ve yaşlanmak olgusunun kavramsal zemine oturtulması için teorik bir tartışma yapılmış, yaşlılık ve yaşlanmak kavramları kronolojik, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Yaşamdan Geri Çekilme, Aktivite, Rol Kaybetme ve Süreklilik gibi temel sosyolojik yaşlanma kuramlarıyla yaşlılığın sosyal boyutu ele alınmıştır. Bağlantılı olarak yaşlılık ve demografik yaşlanmanın sosyal bir sorun olarak ortaya çıkış süreci ile birlikte yaşlılıkta ortaya çıkan sorunlar ele alınarak bu aşamada yaşlılığın sosyal bir sorun haline gelmesindeki payı bağlamında refah devleti ve yaşlılık ilişkisi tartışılmıştır. Bu bağlamda İsveç Refah Devleti kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. İsveç refah devletine ait genel bilgilere ek olarak, yönetim sistemi, ekonomisi, dini yaşantısı, eğitim sistemi, sağlık sistemi, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemi, yaşlı bakım sistemi ve demografik yapısı ayrıntılı olarak incelenmiştir.İkinci bölümde ise araştırmanın metodolojisine değinilmiştir. Kullanılan fonksiyonel nicel yaklaşımla ilgili verilen teorik bilgiden sonra araştırma alanı olarak başkent Stockholm ve alan araştırmasının uygulandığı belediyeler ve yaşlı bakım kurumlarına dair bilgilere de bu bölümde yer verilmiştir.Üçüncü bölümde ise alan araştırması sonucunda elde edilen bulgular başlıklar altında tasnif edilerek yorumlanmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen bilgiler ışığında refah devleti ve yaşlılık konusu yaşlıların yaşam algıları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak Ekler bölümünde ise araştırma alanı ile ilgili görsellere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the socio-demographic features of the elderly over 65 years old who are getting care service in Sweden, their perception of life and their satisfaction with the service provided by the welfare state is examined in this research. The thesis consists of 3 parts excluding the introduction and the conclusion parts. In the introduction part the subject, importance, aim, method, problem and the hypotheses of the research are evaluated together with its scope and limitations.The first part of the research consists of a theoretical argument that is conducted in order to define the conceptual background of the fact of old age and getting old and these concepts are evaluated in a chronological, biological, psychological and sociological sense. Additionally, the social dimension of old age is discussed with the basic terminology of old age such as Recession from Life, Activity, Losing Role and Persistence. Relatedly, the occurrence process of the old age and demographic aging as a social problem and the problems arising in old age are taken in hand. At this stage, the relation between the old age and the welfare state within the context of its the role on the old age becoming a social problem is discussed. In this sense, Swedish Welfare State is extensively examined. In addition to the general information about the Swedish Welfare State, its system of administration, economy, religious life, system of education, health system, retirement and social security system, elderly care system and its demographic sturcture are studied in detail. The second part consists of the methodology of the research. After the theoretical information about the functional quantitative approach, the capital Stockholm as the field of study and the municipalities that are included in the case study and information about care centers fort he elderly are available in this part. In the third part the findings of the research are interpreted by being classified with titles. In the conclusion part, with the light of the findings the issues of welfare state and old age are evaluated within the framework of the elderly?s perception of life. Finally, there are some visuals about the field of study in the Attachments part.