Ekoturizm girişimcilerinin inovasyona yatkınlığının ölçülmesi: Muğla yöresinde yer alan ekolojik oteller kapsamında bir alan araştırması
Measurement of the tendency to innovation of ecoturism entrepreneurs: A field research on the ecological hotels in Muğla region
- Tez No: 354860
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Ekoturizm Girişimciliği, İnovasyon, Eco-tourism, Eco-tourism Entrepreneurship, Innovation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Günümüzde ülkeler, önemli bir gelir kaynağı olan turizm öğesinin geçerliliğini ve devamlılığını sağlamak için önemli çaba sarf etmektedir. Bu nedenle turizmi çeşitlendirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için turizm içerisinde yer alan ve gittikçe popüler hale gelmekte olan ekoturizme önem artmıştır.Ekoturizm türleri arasında yer alan ekolojik oteller ülkemizde dahil bütün dünyada ekoturistlerin ilgisini çeken turizm işletmeleri olmaktadır. Ekolojik otel veya çiftlikler misafirlerine ekolojik yaşamı hissetmelerini sağlayan konaklama olanakları yanında bir takım hava aktivitelerine de katılma imkanı tanıyan, bununla birlikte tarım ve hayvancılık faaliyetlerini gerçekleştiren ekoturizm işletmeleridir.Sürekli olarak müşteri ilişkileri ve memnuniyetine önemle karşı karşıya olan bir sektör olan turizm içerisinde yer alan ekoturizm işletmeleri de turizmin kalitesi ve geleceğinin varlığını sürdürmesi açısından ellerinden gelen inovasyon ve yaratıcılığı ortaya koyarak müşteri odaklılığının önemini unutmamaları gerekir. Çalışmada birinci bölümde turizm kavramı, turizmdeki yeni trenler, ikinci bölümde ise ekoturizm kavramı, dünyada ve Türkiye'de ekoturizmin gelişimi, ekoturizm pazarı ve müşteri profili, son olarak ise ekolojik oteller bağlamında koturizm girişimciliği özellikleri yer almıştır. Çalışmanın üçüncü bölümde inovasyon kavramı, , inovasyon girişimcilik ilişkisi ve ekolojik otellerde eko-inovasyon literatür bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın alan araştırması şeklindeki son bölümünde ise Muğla ilinde faaliyet gösteren ekolojik otel girişimcilerinin inovasyona yatkınlığı ölçülmüş ve araştırma sonucu elde edilen bulgular, ve yorumlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's world, countries make great efforts to maintain effectualness and continuity of tourism, which is an important source of income. Thereby, importance of eco-tourism, which is becoming more and more popular, have increased for diversifying and improving its sustainability in tourism industry. Ecologic hotels are a part of ecological tourism and they gain popularity all over the world, inluding our country among eco-tourists. Ecologic hotels or farms are establishments, that enable their guests feel and experience ecologic life and join open-air activities along with accomodation facilities. Besides they carry out agriculture and stockbreeding activities. Tourism sector has to give great importance to guest relations and cutomer satisfaction, and as a part of tourism sector, ecologic hotels should be as more innovative and creative as possible in order to improve their qualities and realise sustainability. They should keep in mind importance of remaining customer oriented. Tourism notion and new trends in tourism sector take place in the first part, and eco-tourism notion, development of eco-tourism in the world and in Turkiye, eco-tourism market, customer profile and eco-tourism entrepreneurship within the context of ecologic hotels take part in the second part of the study. Innovation notion,relations between innovation and entrepreneurship and eco-innovation in ecologic hotels are studied in the third part within literature context. In the final part, which is a field work, aptness of ecologic hotel entrepreneurs in Muğla to innovation is measured and research findings and comments are presented.