Tanzimat dönemi İstanbul gazetelerinden Basîret Gazetesi(1870)(Değerlendirme-İndeks)
One of the İstanbul journals,Basîret,in Tanzimat period(1870)(Evaluati̇on- Index)
- Tez No: 354963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Basîret Gazetesi, Ali Efendi, İstanbul, Osmanlı Devleti, Fransa-Prusya Savaşı, Basîret Journal, Ali Efendi, Istanbul, Ottoman Empire, France-Prussian war
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Tanzimat döneminin önemli gazetelerinden olan Basîret, ülkenin karşı karşıya olduğu sorunları halka duyurmak, dış olayları olduğu kadar iç olayları da okuyucuya aktarmak, batıdaki ve komşu milletlerdeki gelişmeler ile icatları millete aktarmak gayesiyle yola çıkmış ve gittikçe çok satan gazetelerden biri olmuştur. Basîret Gazetesi'nin ilk bir yılı olan 1870 senesinin haberlerine bakıldığında, gazetede halkın anlayacağı bir dil ve üslup kullanıldığı gözlemlenmiştir. Özellikle, ülke içinde yaşanan toplumsal olaylar, iç karışıklar, Osmanlı Devleti'nin dış politikası, Almanya ile Fransa arasında süren savaşın ülke içerisindeki yankıları, Girid isyanı, Mısır Meselesi, Rusya, İngiltere, Amerika, İtalya ve İspanya gibi devletlerin iç ve dış politikaları ele alınmıştır. Günümüz gazetelerinde olduğu gibi içerde ve dışarda vuku bulan olaylar çok yakından takip edilmiştir. Memleketin sağlık, eğitim ve teknolojik gelişmeleri ile İstanbul vilayetinin kent yaşamıyla ilgili ilanlarına ve reklam haberlerine de geniş yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the important journal of the Tanzimat period Basîret, aimed to announce the problems that the country facing to the public, to narrate the external events as well as internal events, to the readers and to narrate the improvements from neighbour countries with their inventions and increasingly became one of the most selling journals. When looking at the news of the first year 1870, of Basîret Journal, it is a observed that a language and a style the public could understand used in the journal. Especially, public events within the country, domestic disturbances, Ottoman Empire's foreign policy, reflections of the war between Germany and France within the country, Cretan rebellion, Egyptian issue, internal and external policies of the countries such as Russia, England, America, İtaly and Spain were mentioned. As in recent Journals, internal and external events had been followed closely. It was also mentioned widely that the country's health, education and technological improvements and announcements and advertisements about city life of Istanbul.