Temettuât Defterlerine göre Babaeski
Babaeski according to the Temettuât Registers
  1. Tez No: 354962
  2. Yazar: EDİP İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne Eyâleti, Babaeski Kazası, Temettuât Defterleri, Sosyal, Ekonomik, Tarım, Hayvancılık, Vergi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında, H.1260 (M.1844) yılında Edirne Eyâleti, Babaeski Kazası'na bağlı olan Dindoru ve El-Hac Hasan Mahalleleri ile Cehillü, Cengerli, Çiftlikler, Doğanca-i Sağir, Dokuzöyük, Göçoba ve Çergenişin Kıptiyan Taifesi, Graba, İmampazarı, Karahalil, Karamesudlu, Kumrular, Natırlı, Oruçlu, Sarıcaali ve Yeniköy köylerine ait temettüat defterlerinden yararlanılarak, müslüman ve gayrimüslim ahalinin sosyal ve ekonomik yapısı ortaya konmaya çalışılmıştır. İncelenen mahalle ve köylerdeki halk geçimlerini genellikle tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Ziraati yapılan ürünlerin başlıcaları: buğday, çavdar, arpa, üzüm, susamdır. Büyükbaş, küçükbaş ve yük hayvanı olarak ise: inek, öküz, koyun, keçi, beygir, katır v.b. yetiştirmekte olup, bazı köylerde ise: arıcılık da yapmaktadırlar. Ayrıca birbirinden farklı, çok sayıda meslek kolu vardır. Çiftçilik, çobanlık, demircilik, terzilik, berberlik, bakkallık ve değirmencilik en başta gelen mesleklerdendir. Son olarak çalışmamızda bütün hane reislerinin tarım, hayvancılık ve meslek gelirleri hesaplanmış, ödemiş oldukları vergi-i mahsusa, aşar, cizye v.b. vergiler tablo ve grafiklerle ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Muslim and non-Muslim folk's social and economical structures are exhibited in this thesis statement via dividend books which belong to Edirne province's Babaeski town's Dindoru and El-Hac Hasan district, Cehillü, Cengerli, Çiftlikler, Doğanca-i Sağir, Dokuzöyük, Göçoba ve Çergenişin Kıptiyan Taifesi, Graba, İmampazarı, Karahalil, Karamesudlu, Kumrular, Natırlı, Oruçlu, Sarıcaali ve Yeniköy in H.1260 (M.1844). The Public who lived in these districts and villages have generally lived on agriculture and animal husbandry. The major agriculture products were wheat, rye, barley, grapes and sesame. They breeds the cows, oxen, sheep, goats, horses, mules, etc. as a bovine, ovine and beast of burden and, in some villages were active in beekeeping. Furthermore there were a lot of different occupational groups. Farming , occupation of a shepherd, iron worker, tailoring, being a barber, grocery, milling were the main professions. Finally, All householder's agriculture, animal husbandry and profession incame was calculated and their taxes like mahsusa tax, tithe (aşar), jizya (cizye) were expressed with charts and graphics in our study. Key words : Edirne Province, Babaeski town, Dividend book, Social, Economical, Agriculture, Animal Husbandry, Tax.