Harmonic forced vibration analysis of assembled structures with nonlinear coupling
Doğrusal olmayan kavramalı bağlaşık yapıların harmonik tahrikli titreşim çözümlemesi
- Tez No: 35527
- Danışmanlar: PROF.DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Dinamiği, Titreşimler, Doğrusal Olmayan Yapılar, Doğrusal Olmayan Titreşimler, Biçimsel Titreşim Analizi, Bağlaşık Yapı Analizi, Unsur Titreşim Biçimlerinin Birleştirilmesi, Structural Dynamics, Vibrations, Nonlinear Structures, Nonlinear Vibrations, Modal Analysis, Coupled Structure Analysis, Component Mode Synthesis. in
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oz DOĞRUSAL OLMAYAN KAVRAMALI BAĞLAŞIK YAPILARIN HARMONİK TAHRİKLİ TİTREŞİM ÇÖZÜMLEMESİ CÖMERT, Mutlu Devrim Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H.Nevzat Özgüven Eylül 1994, 75 Sayfa Büyük bir yapının titreşim çözümlemesi yapılırken, alt unsurlarına ayrıştırılması, durağan durum analizini çok kolaylaştırabilmektedir. İncelenen yapıları doğrusallık varsayımına dayandıran alışılagelmiş ayrıştırma yöntemleri, büyük yapıların dinamik analizinde, ek yerlerinde kaçınılmaz olarak bulunan doğrusal olmayan özellikler yüzünden genellikle yetersiz kalmaktadır. Bu çalış mada, simetrik doğrusal olmayan özellikler içeren büyük yapıların harmonik uyarı etkisindeki tepkilerinin çözümlenmesi için etkin ve ekonomik bir yarı analitik frekans düzlemi yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde, ara yüzeylerdeki doğrusal olmayan kuvvetler tanımlayıcı fonksiyonlar kullanılarak matrislerle ifade edilmiştir. Yapının hareket denklemleri, her frekans adımında yineleme ile çözülen bağlaşık bir doğrusal olmayan cebirsel denklem takımına dönüştürülmektedir. Çözülecek denklemlerin sayısı, alt yapıların doğrusal titreşim biçimleri kullanılarak azaltılmaktadır. Alt yapıların tanımlanmasında titreşim biçimlerinin ya da frekans tepkisi fonksiyonlarının kullanılabileceği göz önüne alınarak iki ayrı süreç ve bunlara bağlı iki bilgisayar programı geliştirilmiştir. Böylece, her alt yapının kendine en uygun analitik, sayısal ya da deneysel yöntemle incelenip, çıkan sonuçların birleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Programların hassasiyetinin ve işlem zamanı ihtiyaçlarının incelenmesi için çeşitli örnek problemler çözülmüş ve sonuçlar mevcut yöntemlerinkilerle karşılaştırılmıştır. Geliştirilen süreçlerin etkinlikleri, gerçek sistemler üzerinde uygulanabilirlikleri de gözönüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HARMONIC FORCED VIBRATION ANALYSIS OF ASSEMBLED STRUCTURES WITH NONLINEAR COUPLING CÖMERT, Mutlu Devrim M. S in Mechanical Engineering Supervisor: Prof.Dr.H.Nevzat Özgüven September 1994, 75 Pages In the steady state response analysis of a large structure, the effort involved can be drastically reduced if the structure is considered as an assem bly of simpler components. Whereas such substructuring methods based on the linearity assumption are available in the literature, these are often inadequate for the accurate description of large systems due to the inevitable existence of nonlinearity at structural joints. In this study, a new powerful and economical semi-analytical frequency domain method is developed for harmonic forced re sponse analysis of large structures with symmetrical nonlinearities. Nonlinear interface forces are expressed in matrix form using describing functions. Equa tions of motion are converted into a set of coupled nonlinear algebraic equations, which are solved iteratively at each frequency step. Number of equations to be solved are reduced by using the linear modes of the substructures. Two distinct procedures and computer programs are developed for Modal and FRF coupling; thereby enabling the combination of different types of analyses - experimental, numerical or analytical - on each substructure. The computational time require ments and accuracies of these procedures are investigated through several case studies, whose results are compared to those of existing techniques. The per formances of the methods, with emphasis on their practical applicability, are discussed in detail.