The Electronic structure of delta-doped semiconductors
&-katkılanmış yarıiletkenlerin elektronik yapıları
  1. Tez No: 35526
  2. Yazar: SHAHLE HONARKHAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Low-dimensional semiconductors, Delta-doping, Electronic structure, Self-consistent calculations
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz 8-KATKILANMIŞ YARIİLETKENLERİN ELEKTRONİK YAPILARI HONARKHAH, Shahla Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Mehmet TOMAK Temmuz 1994, 64 Sayfa Delta-katkılanmış (SD) yarıiletken yapıların büyütülmesi ve özelliklerini belirleyen bazı parametreleri tartışılmaktadır. Bu tez çalışmasının üzerinde durduğu ana nokta delta-katkılanmış yarı iletkenlerin elektronik alt bant yapılarının hesaplanmasıdır. Elektronlardan arındırılmış 8D-GaAs için tam varyusyonel hesap sonuçlan verilmektedir. Elektron içeren 5D-GaAs alt-bantları kendisiyle-uyumlu varyasyonel metodla hesaplanmıştır. Çok-cisimcik etkilen yerel-yoğunluk yaklaştırması çerçevesinde dikkate alınmıştır. Nisbeten basit kendisiyle-uyumlu-varyasyonel metodun deneyle uyumlu, kabul edilebilir sonuçlar verdiği gösterilmektedir. Anahtar Kelimeler : Düşük-boyutlu yarıiletkenler, 8-Katkılama, Kendisiyle-uyumlu hesap. Bilim Dalı Kodu: 404.05.01
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ELECTRONIC STRUCTURE OF DELTA DOPED SEMICONDUCTORS HONARKHAH, Shahla M.S. in Physics Supervisor: Prof.Dr. Mehmet TOMAK July, 1994, 64 pages The growth of delta-doped (6D) semiconductor structures and some important parameters determining their properties are discussed. The main emphasis of this thesis work is the calculation of the electronic subband structure of 5D semiconductors. The results of the exact and variational calculations for depleted öD-GaAs are presented. The undepleted SD-GaAs subbands are calculated using the variational self-consistent method. The many-body effect are included within the local-density approximation. It is shown that the relatively simple variational self- consistent method is capable of producing acceptable results in agreement with experiment.