User satisfaction related design recommendations for non-keyboard input devices in military
Askeriyede kullanılan klavye harici giriş aygıtları için kullanıcı memnuniyetine ilişkin tasarım önerileri
  1. Tez No: 355292
  2. Yazar: DUYGU ÜRÜN ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. CANAN EMİNE ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Memnuniyeti, Klavye Harici Giriş Aygıtları, Askeri Giriş Aygıtları, Kullanılabilirlik, Memnuniyet Ölçümü, User Satisfaction, NKIDs, Military Input Devices, Usability, Satisfaction Measurement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kullanıcı memnuniyeti bilgisi ürün tasarımı sürecini etkileyen önemli bir girdidir. İlgili literatür incelendiğinde bu alanda birçok çalışma yapıldığı ancak bu çalışmaların savunma sanayinde kullanılan ürünler için yetersiz kaldığı görülmüştür. Tezin amacı savunma sanayinde operatörlerin çalışma alanı olarak tasarlanan konsollarda kullanılan klavye harici giriş aygıtlarının -fare, touchpad, hula pointer ve iz topunun- kullanımını kullanıcı memnuniyeti açısından değerlendirmektir. Bu bağlamda Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinden yedişer olmak üzere toplam 21 operatörle anket ve odak grup görüşmelerinden oluşan bir alan çalışması yapılmıştır. Elde edilen data analiz edildiğinde, fare cihazının performans, tasarım, rahatlık ve çalışma şekli ölçütlerine göre diğer cihazlardan daha yeterli görüldüğü ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışmada cihazların platformlara uygunluğu da sorgulanmıştır. Veriler kategorize edildiğinde Kara Kuvvetleri yine fare cihazını uygun görürken; Deniz Kuvvetleri iztopunu ve Hava Kuvvetleri ise touchpadi kendi platformlarına daha uygun bulmuşlardır. Sonuç olarak askeriyede farklı platformların farklı klavye harici giriş aygıtlarına ihtiyaçları olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, katılımcı operatörlerin tercihleri göz önüne alınarak klavye harici giriş aygıtlarının seçimine ve entegrasyonuna dair tasarım önerileri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Information on user satisfaction is a significant input for product design process. In order to measure user satisfaction related with the consumer products, many studies have been carried out by researchers. However, military products were not taken into account in most of these studies. This study aims to evaluate mouse, touchpad, hula pointer and trackball which are non-keyboard input devices (NKIDs) integrated in operator consoles as working areas in military in terms of user satisfaction. For this sake, a field study was conducted with 21 operators from three different Turkish Military Forces; namely, Land, Air and Navy. When the data were evaluated, mouse was found as the most satisfactory device by the participants. Operators were also asked to rate the devices based on suitability to their platforms on which they work. Although mouse was preferred as the most satisfactory device; only Land Forces preferred it as the most suitable one for their platforms. Regarding their usage in the platforms, trackball was preferred by Navy Forces, whereas the touchpad preferred by the Air Forces as the most suitable ones. Consequently, it is found that different platforms require different NKIDs. Furthermore, design recommendations in relation with the selection and integration of NKIDs were generated based on the participant operators' preferences.