Mosques of Ankara: Objects of ideological representation since the 1950s
Ankara'nın camileri: 1950'ler sonrasında ideolojik temsiliyetin nesneleri
  1. Tez No: 355293
  2. Yazar: ELİF KARAELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İdeoloji, Siyasi Temsiliyet, Cami Mimarisi, Ideology, Political Representation, Mosque Architecture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Politik ideolojiler çoğunlukla mimaride de temsil edilmektedir. Bu çalışma, siyasetin 1950'li yıllardan sonra Ankara'daki mimari cami yapımı süreçlerini nasıl şekillendirdiğini ele almakta olup, 1950-2010 yılları arasında Ankara'nın Altındağ, Çankaya ve Pursaklar ilçelerindeki cami yapımına odaklanmaktadır. Çalışmanın temel amacı siyasi güç ilişkilerinin altında yatan hususları ortaya koymak ve siyasi tercih ve ideolojik eğilimlerin cami mimarisi üzerindeki etkilerine ışık tutmaktır. Bu amaçla, söz konusu dönemde cami yapım sürecinde rol alan dernek, devlet ve özel sektör gibi paydaşların profillerinde yaşanan değişimler incelenmektedir. Cami yapımı sürecinin önemli bir öğesi olan mimarların rolü de ayrıca ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political ideologies are often represented in architecture. This study discusses how politics shaped the architectural process of mosque production in Ankara after the 1950s and is limited to the construction of mosques in the Altındağ, Çankaya and Pursaklar districts in the 1950-2010 period. The primary aim is to decode the underlying issues in the power relations and shed light on the effects of political choices and ideological tendencies on the architecture of mosques. This is done through an analysis of the changes in the profiles of stakeholders involved, namely the associations, the state and the private sector. The role of the architects is also taken into account as they are a leading element of the entire mosque production process.