Chemical precipitation of heavy metals-comparison of calcium hydroxide and magnesium hydroxide in precipitating divalent cadmium and trivalent chromium
  1. Tez No: 35585
  2. Yazar: ESMAİL ESKENDARNAJAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metaller, Kimyasal Çöktürme, Kadmiyum Giderme işlemi, Krom Giderme işlemi, Kireç Çöktürme Yöntemi, Mg(OH)2 Çöktürme Yöntemi, Heavy Metals, Chemical Precipitation, Cadmium Removal, Chromium Removal, Lime Precipitation, Magnesium Hydroxide Precipitation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ AĞIR METALLERİN KİMYASAL YOLLA ÇÖKTÜRÜLMESİ-İKİ DEĞERLİKLİ KADMİYUM VE ÜÇ DEĞERLİKLİ KROM ÇÖKTÜRÜLMESİNDE KALSİYUM HİDROKSİT VE MAGNEZYUM HİDROKSİT' İN KARŞILAŞTIRILMASI ESKENDARNAJAD, Esmail Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ülkü YETİŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel ATIMTAY Şubat, 1994, 155 sayfa Zehirli kirleticilerin ana grubu olan ağır metaller genellikle kimyasal çöktürme yöntemi ile uzaklaştırılırlar. Bu çalışmada, laboratuvarda sentetik olarak hazırlanan, Cd(II) ve Cr(III) içeren atıksulardan, kireç ve Mg(OH)2 kullanarak bu metallerin uzaklaştırılması incelenmiştir. Bu iki çöktürücü maddenin metal giderme verimliliği ve oluşan çamurun çökme karakterleri karşılaştırılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Cd(II) için kireç çözeltisi kullanıldığında yüksek pH değerlerinde Mg(OH)2 çözeltisine göre daha iyi sonuç elde edilmiştir. Oysa, Cr(III) çöktürmesi için Mg(OH)2 çözeltisi kullanıldığında pH 8 civarında kireç çözeltisine göre daha iyi sonuç alınmıştır. Buna göre, Mg(OH)2! in Cr(III ) çöktürülmesinde, Cd(II) çöktürülmesi ne göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Mg(ûH)2 tek başına çözeltideki pH değerini gerekli seviyeye çıkaramadığı için başka bir alkali maddenin pH ayarlanmasında kullanılması gerekmektedir. Çalışma, bu sonuçlara göre, başlangıçtaki metal konsantrasyonunun çöktürme sonucunda çözeltide kalan metal konsantrasyonunu etkileyen bir parametre olmadığım göstermiştir.Genel olarak, bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Mg(OH)2 kirece göre daha düşük pH değerlerinde etkili oluşu nedeniyle avantaj 1 i görülmektedir. Ancak kireçle yapılan çöktürme işlemi MgCûH^ çöktürme işlemine nazaran düşük metal konsantrasyonlarında daha ucuz olurken; yüksek metal konsantrasyonlarında daha pahalı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHEMICAL PRECIPITATION OF HEAVY METALS-COMPARISON OF CALCIUM HYDROXIDE AND MAGNESIUM HYDROXIDE IN PRECIPITATING DIVALENT CADMIUM AND TRIVALENT CHROMIUM ESKENDARNAJAD, Esmai 1 M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ülkü YETİŞ Co-Supervisor: Prof. Dr. Aysel ATIMTAY February, 1994, 155 Pages. Heavy metals, which are a major group of toxic pollutants are mostly treated by chemical precipitation technique. Precipitation of Cd(II) and Cr(III) from synthetically prepared wastewaters both by lime and Mg(OH)2 was investigated in the laboratory. The effectiveness of these two precipitating agents was compared in terms of metal removal efficiencies and sludge settling characteristics. Cd(II) precipitation was found to produce better results with lime than with Mg(OH)2 at high pH values (about 13). However, Cr(III) precipitation with Mg(0H)2 gave almost better removal efficiency as compared to lime at a pH of 8. Accordingly, Mg(OH>2 was found to be more effective in precipitating Cr(III) than Cd(II). Since Mg(OH)2 alone does not really increase pH of the solution within a short time period, it is necessary to use another alkaline reagent for precipitating heavy metals like Cd(II) which forms insoluble precipitates at high pH's. It was also shown that initial heavy metal concentration was not a parameter which strongly affected the residual metal concentration. 1 1 1A general conclusion that can be drawn from this study is that, Mg(OH)2 was effective at lower pH's than lime which can be considered as an advantage for Mg(OH)2. However, the cost in metal precipitation was low in lime as compared to Mg(0H>2 for lower metal concentrations, but the cost was high for higher metal concentrations.