Use of choromium ore in high-chromium steelmaking
Krom cevherinin, yüksek kromlu çelik yapımında kullanımı
  1. Tez No: 35589
  2. Yazar: A.ATANUR ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Krom Cevheri, Reaksiyon Hızı, Karıştırma, Cevher Besleme Teknikleri, Chromium Ore, Reaction Rate, Stirring, Ore Feeding Techniques
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz KROM CEVHERİNİN, YÜKSEK KROMLU ÇELİK YAPIMINDA KULLANIMI ERDİNÇ, Adem Atanur Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci SEVİNÇ Haziran, 1994, 67 sayfa Bu çalışmada, krom cevherinin, yüksek kromlu çeliklerin üretiminde kullanılması çalışılmıştır. Krom cevheri, 1600°C 'de, eriyik Fe-Cr-C alaşımı ile temas durumuna getirilmiştir. Reaksiyonun gelişimi, eriyikten, deney başında, esnasında ve deney sonunda alman numunelerle takip edilmiştir. Değişik fırın atmosferlerinin, değişik cevher besleme tekniklerinin ve eriyik içinden argon gazı üflenerek elde edilen karıştırmanın, reaksiyon hızına olan etkileri incelenmiştir. Reaksiyonun hızı, karıştırma ve cevherin yüksek hızdaki bir asal gazla, eriyik üstüne üflenmesi ile belirgin bir şekilde artmıştır. Sonuçlar, kromcevherinin direk olarak yüksek kromlu çeliklerin üretiminde kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USE OF CHROMIUM ORE IN HIGH-CHROMIUM STEELMAKING ERDİNÇ, Adem Atanur M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci SEVİNÇ June, 1994, 67 pages In this study, use of chromium ore in the production of high chromium steels was studied. Chromium ore was brought in contact with liquid Fe-Cr-C alloys at 1600°C. The progress of the reduction reaction was followed by taking samples from the melt at the beginning, during and at the end of the runs. Effects of different furnace atmospheres, different ore feeding techniques and stirring by argon bubbling through the melt, on the rate of the reaction have been investigated. The rate of the reaction was increased markedly by stirring and by blowing the ore particles onto the melt with a high speed inert carrier gas. The moverall results indicate that chromium ore may be used directly in the production of high-chromium steels.