Characteristics of earthquake ground motions
Deprem yer hareketlerinin özellikleri
  1. Tez No: 35588
  2. Yazar: ALPHAN NURTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maksimum yer ivmesi, kuvvetli hareket süresi, elastik ivme tepki spektrumu, yayılan enerji spektrumu, enerjiye eşdeğer hız spektrumu
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Öz DEPREM YER HAREKETLERİNİN ÖZELLİKLERİ NURTU?, Alphan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Haluk SUCUO?LU Ocak 1994, 122 sayfa Bu çalışmada deprem yer hareketinin özelliklerinin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. İzlenilen iki aşamalı yöntemde önce etkisel parametreler sonra da tepkisel parametreler değerlendirilmiştir. Etkisel ve tepkisel özelliklerin değerlendirilmesi sırasında incelenen parametrelerin daha sonra deprem yer hareketinin hasar potansiyeli üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İlk aşamada deprem yer hareketinin maksimum ivmesi, maksimum hızı, kuvvetli hareket süresi, ivme zaman değişimini örten zarf şekli ve frekans bileşimi incelenmiştir.Deprem yer hareketinin hasar potansiyelini incelerken kullanılan en etkili araç enerjiye eşdeğer hız spektrumu olmuştur. Bu çalışmanın bir sonucu olarak, deprem yer hareketinin şiddetinin ölçülmesinde kullanılabilecek, tek dereceli hareket sistemlerin enerji yayma özelliklerine dayanan bir hasar indeksinin tanımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF EARTHQUAKE GROUND MOTIONS NURTU?, Alphan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Dr. Haluk SUCUO?LU January, 1994, 122 Pages In this study, a general evaluation of the characteristics of earthquake ground motions is made. A two stage algorithm is followed, where the excitation parameters are evaluated first, followed by the evaluation of the response parameters. The basic parameters involved in the investigation of the excitation and response characteristics are then examined with respect to their influence on the damage potential of earthquake ground motions. While dealing with the damage potential of earthquake ground motions, peak ground acceleration, peak iiiground velocity, strong motion duration, envelope shape of the acceleration time history, and frequency composition of earthquake ground motions are considered in the first stage. The basic tool employed in the evaluation of the damage potential of earthquake ground motions is the energy equivalent velocity spectrum. As a result of the presented study, a damage index description depending on the energy dissipation characteristics of single degree of freedom systems is introduced which may be used as an intensity description of earthquake ground motions. Keywords : Peak ground acceleration, strong motion duration, elastic acceleration response spectrum, dissipated energy spectrum, energy equivalent velocity spectrum Science Code : 624.03.00 xv