Mehmet H. Doğan'ın şiir hakkındaki yazıları üzerine bir inceleme
An overview about Mehmet Doğan's articles of poems
  1. Tez No: 355944
  2. Yazar: MURAT KOSKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HADİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştiri, Şiir, Eleştiride Yöntem, Criticism, Poem, Methods of Criticism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
M.H. Doğan (1931-2008) yazın hayatına öykü ve şiir denemeleriyle başlamış 1960'tan itibaren deneme ve eleştiri türünde yazılar yazmıştır. Yaşamı boyunca çeviriler, şiir yıllıkları ve şiir antolojileriyle Türk şiir hayatını yakından takip etmek suretiyle Türk şiirine katkı sağlamış bir eleştirmendir. M.H. Doğan, çeşitli dergilerde daha çok İkinci Yeni ve 1980 sonrası Türk şiiri üzerine yayımladığı eleştiri yazılarını on kitapta toplamıştır. Yüksek lisans tezi olarak hazırladığımız bu çalışmada Türk eleştiri tarihine dair panoramik giriş yapılmış M.H. Doğan'ın hayatı, eleştiri anlayışı, eserleri verildikten sonra kitap olarak yayımlanmış eleştiri yazıları tematik tasnife tabi tutulmuş ve değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonuç kısmında bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş, M.H. Doğan'ın Türk eleştiri tarihi içindeki yeri saptanmıştır. Eleştirinin edebiyat açısından gerekliliği, varlığı ve yol göstericiliği dikkate alınırsa Türk edebiyatındaki eleştiri yazarları üzerinde yapılacak çalışmaların artması lazımdır. Bu çerçevede M.H. Doğan'ın eserleri ve şiir eleştiri anlayışı üzerine yaptığımız bu çalışmanın bu alana küçük de olsa bir katkı sağlayacağı ve araştırmacılara kolaylık sağlayacağı düşüncesindeyim.
Özet (Çeviri)
M.H. Doğan, who was born in 1931 and died in 2008, started writing stories and poems at the begining and then began to write essays and criticisms in 1960.All his life,he followed Turkish anthology of poems and contributed to Turkish poems as a critic and translate. His criticism about Turkish poems after 1980 and İkinci Yeni published in various magazines have been collected in ten books. This master degree thesis starts with Turkish poems criticism history in a panaromic style.İt deals with M.H.Doğan's life,style of criticism and his written work.All his criticism articles published as books have been categorized according to their themes and appreciated.At the end of this study,place of M.H.Doğan's in Turkish criticism history has been detected and the results of the study have been acknowledged. Consedering impotance and guidance of criticism in literature,the number of studies on criticism in Turkish literature should be increased.I think the study on M.H.Doğan's written work and criticism of poems will contribute a bit in this field and ease the future studies of researchers.