Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2009–2010 dönemi geçici üyeliğinin Türk dış politikasına etkisinin analizi: Adaylık süreci, dönem politikaları ve açılımları
Analysis of effects of Turkey's United Nations Security Council Membership for the term of 2009-2010 to the Turkish foreign policy: Candidacy course, policies of term and initiatives
  1. Tez No: 356177
  2. Yazar: TALAT URAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türk Dış Politikası, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi, Turkey, Turkish Foreign Policy, United Nations, Security Council
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Birleşmiş Milletler Örgütü, dünya üzerindeki en kapsayıcı organizasyondur. Birleşmiş Milletlerin en etkili organı olan Güvenlik Konseyi ise, dünya üzerinde barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Güvenlik Konseyi üzerinde, daimi üyelerin sahip olduğu veto hakkının adil olmadığı, Konseyin görevini tam olarak yerine getiremediği, şeffaf olmadığı ve temsilde eşitsizlik bulunduğu gibi, kurulduğundan bu yana devam eden tartışmalar, son yıllarda etkisini artırmıştır. Türkiye, 1951–1961 yılları arasında Güvenlik Konseyinde görev yaptığı üç dönemin aksine, 2009–2010 döneminde yerine getirdiği Güvenlik Konseyi geçici üyeliği süresince konstrüktivizm temelli, aktif ve etkin bir dış politika sergilemiştir. Tez çalışmasında, 2009–2010 dönemi için Güvenlik Konseyine adaylığını açıklamasından bu güne kadar geçen süre içerisinde, Türkiye'nin attığı dış politik adımlar ve bunların yansımalarına değinilmiştir. Ayrıca bu politikaların, Türkiye'nin 2011 yılında adaylığını açıkladığı 2015–2016 dönemi Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The United Nations is the most comprehensive organization in the world. And, Security Council, the most effective organ of the United Nations, is responsible for maintaining peace and security worldwide. Discussions directed to Security Council, since the formation of the UN, in terms of unfair veto power of the permanent members, failure of Council to exercise its mission fully, lack of transparency and inequality for the representation have been increased lately. Contrary to three terms in the Security Council between the years 1951-1961, Turkey had performed an active and effective foreign policy based on constructivism during his temporary Security Council membership of 2009-2010. This study focuses on foreign policy steps of Turkey and its consequences starting from Turkey's application to the Security Council membership of 2009-2010 to date. It further analysis how this policy affects the candidacy course of temporary Security Council membership of Turkey for the term of 2015-2016 that was declared on 2011.