Suriye Kürtleri ve Demokratik Birlik Partisi (PYD)
Syria's Kurds and Democratic Union Party (PYD)
- Tez No: 356178
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye Kürtleri, PYD, PKK-KCK, Arap Baharı, Baas Rejimi, Ortadoğu, Syria's Kurds, PYD, PKK-KCK, Arab Spring, Baas Regime, Middle East
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Suriye Kürtlerinin sosyal ve kültürel hayatınının ve Suriye Kürtleri içinde hızla popülarite kazanan terör örgütü PKK-KCK'nın Suriye yapılanması olan PYD'nin örgütsel yapısının incelendiği bu çalışma, 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Ortadoğu'da yaşayan tüm Kürtlerin etnik kökeni hakkında daha önce yapılan bilimsel çalışmalardan bazı veriler sunularak, Kürt kimliğinin tarihteki ve Osmanlı Millet Sistemi içindeki konumuna yer verilmiştir. İkinci bölümde, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra ortaya çıkan Suriye Devleti'nin sınırları içinde kalan Kürtlerin toplumsal özellikleri hakkında temel bilgiler sunulduktan sonra Suriye'deki Kürtlerin siyasi faaliyetleri tarihsellik bakış açısı içerisinde incelenmeye tabi tutulmuştur. Arap Baharı sürecinin Suriye'de meydana getirdiği krizin Türkiye'nin güney sınırında meydana getirdiği güvenlik problemleri ve Esad sonrası dönemde bölgede oluşacak yeni düzenin, Türkiye'nin Suriye Kürtleriyle ilişkilerinde yaratacağı etkiler; iç ve dış politika perspektifi çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise; Türkiye ile Suriye Kürtleri arasındaki ilişkilerin temel belirleyicisi olarak öne çıkan/çıkartılmaya çalışılan PYD'nin örgütsel yapısı incelenmiş ve partinin sosyal taban analizi yapılmıştır. Bu bölümde Suriye devrimiyle birlikte oluşan bu yeni konjonktür çerçevesinde PKK-KCK'nın PYD vasıtasıyla bölgedeki aktörlerle girdiği ilişkilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which focuses on the social and cultural life of Syria's Kurds and the organizational structure of PYD which gained popularity among Syria's Kurds, consists of three main chapters. After giving some basic information about the ethnic origins of the Kurds living in the Middle East, first chapter deals with the identity of the Kurdish nation in history and in its position within the Ottoman Millet System. Second chapter gives basic information about the social characteristics of the Kurds within the Syrian terrorities -a state which is emerged with the fall of Ottoman Empire- and reviews the political activities took place in this region through a historical perspective. The impact of the social events that caused by the process of the Arab Spring in Syria on Kurds and the uncertainties caused by the security problems by the southern border of Turkey are also discussed. In the final chapter, the organizational structure of PYD which is showed as the main determinant of relations between Turkey and Syria's Kurds is studied. And the social base of the party is analyzed. The new order in the region that emerged by the strategic relations of the PYD in the post-Assad era is also taken into consideration.