Model study of negative skin fiction of pile groups in medium dense granular soils
Orta sıkılıktaki kumdaki kazık gruplarının negatif sürtünmesi ile ilgili bir model çalışma
- Tez No: 35626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Negatif Sürtünme, Kazık Grubu, Kum, Oturma, Model Çalışma, Grup Etkisi
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu model çalışmada alttaki kil tabakasından dolayı oturan orta sıkılıktaki kumdaki kasık gruplarının negatif sürtünmesi araştırılmıştır 30 mm x 30 mm kesitindeki ahşap kazıklar kuma 2B, 3B, 4B ve 5.5B mesafeleri ile grup olarak çakılmıştır. Kumdaki izafi sıkılık değeri, yağmurlama ve sıkıştırma yöntemleri kullanılarak % 67 civarında bulunmuştur. 1000 mm çapındaki, 690 mm yüksekliğindeki tanka hava basıncı verilmiş (150 kPa) ve kazık gruplarını içeren kumu yüklemek, için 1.24 m çapında esneyebilir kauçuk plaka kullanılmıştır. Kum yüzeyindeki oturmalar, grup içindeki ve dışındaki komparatör saatleri ile ölçülmüştür. Kazık arası mesafeler 3B ve daha az olduğu zaman, kohezyonsuz malzeme ve kazıkların blok olarak davrandığı ve grup içindeki oturmaların grup dışındaki oturmalaragöre daha az olduğu gözlenmiştir. Kazık arası mesafeler 4B den fazla olduğu zaman grup içinde ve dışında benzer oturmalar ölçülmüştür. Sonuç alarak orta sıkılıktaki kumda, oturmadaki grup davranışının 3B ve 4B kazık mesafeleri arasında başladığı bulun muştur.
Özet (Çeviri)
In this model study negative skin friction of pile groups in medium dense sand undergoing settlement due to a compressible cohesive layer underneath was investigated. 30 mm x 30 mm square timber piles were driven into sand in groups with spacings of 2B, 3B, 4B, and 5.5B. The relative density of the sand was around 67 % and this was achieved by raining and tamping procedures. A tank having 1000 mm diameter and 690 mm height was pressurized by air (150 kPa) and a flexible membrane was used to load the sand containing pile groups. Settlements were measured by dial gauges on the surface of the sand inside and outside the pile groups. IllIt was observed that for pile spacings 3B and less the cohesionless soil and the piles behaved as a block and gave less settlements compared to the settlements measured outside the pile groups» After the spacing of 4B similar settlements were measured inside and outside the pile groups» Therefore it was concluded that the group behaviour of settlement starts between 3B and 4B spacings for the medium dense sand used» Keywords. Negative Skin Friction, Pile Group, Sand, Settlement, Model Study, Group Effect» Science Codes 624.01.02 IV