Estimation of sediment yield rates of reservois in Turkey
Türkiyedeki rezervuarların sediment verimlerinin tahmini
- Tez No: 35625
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rezervuar sedimentasyonu, sediment verimi, Reservoir sedimentation, sediment yield
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ekonomik tasarım amacıyla, rezervuarlardaki sediment birikimini daha hassaslıkla hesaplayacak bir yöntem aranmıştır. Çalışma boyunca çeşitli ülkelerdeki araştırmaları kullanarak ve Türkiye'den de onyedi baraja ait verinin istatistiksel çözümlenmesiyle rezervuar havzalarının sediment verimlerinin tahmini için bir dizi bağıntı geliştirilmiştir. Sediment verimlerinin- tahmini değerleri ölçülenlerle bir çizimde karşılaştırılmıştır. Sonuçta yüksek korelasyon katsayılarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
A more accurate method for computation of sedimentation in reservoirs is sought for economic design. In the course of the study, making use of the research carried out in a number countries and performing a statistical treatment of the data from seventeen dams in Turkey, a series of formulae are developed to estimate the sediment yields of reservoir catchments. Then, the estimated values of the sediment yields are compared with the observed ones in a two-dimensional plot which yields an encouraging outlook with high coefficients of correlation.