Eğitim denetmenlerinin rehberlik görevlerini yerine getirmeleri konusunda okulöncesi öğretmenlerinin görüşleri
Preschool teachers' opinions on education inspectors' fulfilling their tasks of guidance
- Tez No: 356344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okulöncesi, Okulöncesi öğretmenleri, Eğitim Denetmenleri, Rehberlik görevi, Teftiş, Preschool, Preschool teachers, Education inspectors, the tasks ofguidance, inspection
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, eğitim denetmenlerinin rehberlik görevlerini yerine getirmelerikonusunda okulöncesi öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmanın evrenini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı Çanakkale Merkez il, ilçe, belde ve köylerde görev yapan okulöncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışma grubunun evreni temsil etmesi amacıyla küme örnekleme tekniği kullanılmıştır. Çalışmaya katılan okulöncesi öğretmenleri 138 kişidir. Verilerin analizinde SPSS13.0 programından yararlanılmıştır.Tanımlayıcı analizlerde betimsel istatistik yöntemleri (frekans, yüzde, aritmetikortalama, standart sapma), değişkenler arasındaki anlamlı farklılığın analizinde ise t-testi,Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Anlamlılık düzeyi (p) 0.05olarak alınmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; ''çocuk kulübü etkinliklerinin sağlıklı yürütülmesi,öğrencilerde çevreyi tanıma ve kavrama bilincinin oluşturulması, doğal afetlerdenkorunma ve sivil savunma önlemlerini alma? konularında, eğitim denetmelerinin okulöncesi öğretmenlerine ?orta? düzeyinde rehberlik ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Okulöncesi öğretmenlerinin hizmet süresi ve eğitim durumuna göre, eğitim denetmenlerinin rehberlik etkinliklerini yerine getirmeleri konusundaki öğretmen görüşlerinin anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been made to determine the opinions of preschool teachers oneducation inspectors' fulfilling their tasks of educational guiding,The universe of the study consists of the preschool teachers who were teachingduring 2011-2012 academic year in Çanakkale- in the city centre, in its towns and villages,Cluster sampling technique was used in order for the study group to represent the universe.138 preschool teachers participated in the project. SPSS 13.0 program was used for thedata analysis.??Descriptive statistical methods (frequency, percentage, arithmetic mean, standarddeviation) were used for the descriptive analyses; and t-test, Mann Whitney U and KruskalWallis H tests were carried out in the analysis of differences between variables. Thesignificance level was taken as (p) 0.05.According to the results of the research; it was turned out that education inspectorscan give a medium-level guidance to preschool teachers on ?How to manage children'sclub activities effectively, how to make children be aware of the environment andunderstant it, how to prevent from natural disasters and take civil defensive measures.?Significant differences have been identified on education inspectors' fulfilling their task ofguidance depending on education level and service time of the preschool teachers.