2147 nolu Safranbolu Şer'iyye sicili transkripsiyonu (H.1304-1307/M.1886-1890)
Transcription of the Safranbolu Shariyya registration book numbered 2147(H.1304-1307/M.1886-1890)
  1. Tez No: 356389
  2. Yazar: YUSUF TAŞTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Safranbolu, dava, mahkeme, Shariyya Court Records, Safranbolu, case, court
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Şer'iyye sicilleri mahkemelerde kadıların verdikleri hükümlerin, merkezden gelen belgelerin ve olayların kaydedildiği defterlerdir. Bu özelliği ile şer'iyye sicilleri hüccet, îlam, mürâsele, mâ'ruz, tezkire, temessük, buyuruldu ve fermanlar gibi içerik bakımından farklılık arz eden belgelerden oluşur. Tezimizin konusunu teşkil eden 2147 nolu Safranbolu Şer'iyye Sicili, yazıldığı dönem olan H. 1304-1306/ M. 1886- 1890 yıllarının Safranbolu'daki mahkeme kayıtlarını içerdiği için bu döneme ışık tutmaktadır. 2147 numaralı defterden yararlanılarak yapılan transkripsiyonda belgelerin hangi davalardan oluştuğu ortaya konulmuştur. Bunlar arasında; miras davası, alacak- verecek davası, boşanma davası, vekâlet verme, kız çocuklarının hizmetçi verilmesi, nafaka tahsili, veraset davası, zimmete para geçirme, diyet verme, vâsi tayin etme, evlenme gibi davalar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Shariyya registration books are recorded books that contain a variety of documents related to central governing system, events, and the provisions of court judges. With this feature, Shariyya registration books consist of documents that differ in terms of content, such as documents; hujjat, Ilam, mürâsele, mâ'ruz, tezkire, temessük, buyuruldu and edicts. The Safranbolu Shariyya registration book as the focus of the current thesis shed some light on the period of H. 1304-1306/ M. 1886- 1890 during which the court records for Safranbolu was recorded. This transcription which was created based on the 2147 numbered Shariyya registration book presents the documents and their court cases. Among such court cases are inheritance, lawsuit, divorce, power of attorney, marriage, alimony, guardian appointment and so on.