Enerji - çevre yönetimi ve sürdürülebilirlik üzerine bir araştırma: İzmir Demir Çelik örneği
Energy - environment management and sustainability :İzmir Demir Çelik case study
- Tez No: 356388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Enerji Yönetimi, Çevre Yönetimi, İzmir Demir Çelik, Sustainabilty, Energy Management, Environment Management, İzmir DemirÇelik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Son yıllarda oldukça popülerleşen, hatta uzun vadede popülerlikten öte mecburiyet haline geleceği düşünülen sürdürülebilirlik kavramı; bu çalışmada çevresel-ekonomik ve sosyal tabanlardaki işlevselliği üzerinden incelenmiştir. Kısaca“benden sonra devam”olarak algılanabilecek bu kavram, hayatta kalınabilmek için sarf ettiğimiz ya da harcadığımız doğal kaynakları ve sosyal imkânları, bir sonraki neslin de faydalanabilmesi için kontrol altında tutmak olarak tanımlanabilir. Enerji & Çevre Yönetimi“ ile ”Sürdürülebilirlik" kavramlarının birbirinden ayrı düşünülemez hele geldiği günümüzde; üretim yapan firmaların da hem rekabet edebilir konumda olmaları, hem yasal uygulamalara riayet edebilmeleri, hem de üretimlerini 'sürdürülebilir' seviyeye çekebilmeleri açısından söz konusu kavramların firmalar tarafından yeterince irdelenmesi ve doğru anlaşılması, bunun yanında pratikte de doğru biçimde uygulanmaları gerekmektedir. Sürdürülebilir İnşaat Çeliği sertifikasına sahip bir işletme olan İzmir Demir Çelik A.Ş.'deki sürdürülebilirlik ve kontrol mekanizması tanıtılmış, daha sonra firmanın beyaz yakalı çalışanlarına uygulanan sürdürülebilirlik ve çevre-enerji yönetimi anket sonuçları irdelenmiştir. Anketler One Way Anove ve Scheffe testlerine tabi tutularak demografik dağılım üzerinden; çalışanların bilinç ve farkındalıkları, aynı zamanda görüş ve önerileri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability, very popular in recent years, even estimated to become obligation than popularity in long-term, is studied on its functionality in the environmental and economic and social base. In short, this concept can be understood as“continuous, even after me”. It is defined as to keep the natural resources and social opportunities under control, and we consume to keep alive for the benefit of the next generation. Today, at the times when the concepts of“Energy & Environmental Management”and“Sustainability”are unthinkable apart from each other; as the companies engaged in production are in a competitive position, they are able to comply with legal practices and they are able to withdraw their production to a“sustainable”enough level, these concepts must be studied and understood properly, besides, they need to be introduced correctly as well as in practice. The sustainability and control mechanism in Izmir Iron and Steel Co., Ltd. having Certified Sustainable Construction Steel is introduced, then survey results of sustainability and environment/energy management, which are applied to are analyzed the company's white-collar workers. Surveys are subjected to One Way Anove and Scheffe tests, tries to determine the consciousness and awareness and also the opinions and suggestions of the employees through the demographic distribution.