Bilgi ve Belge Yönetiminde veri madenciliği
Data mining in Information and Records Management
- Tez No: 356487
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KONYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Information and Records Management, Documentation and Information
 - Anahtar Kelimeler: Veri, Enformasyon, Bilgi, Veri Madenciliği, Bilgi Keşfi, Data, Information, Knowledge, Data Mining, Knowledge Discovery
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Veri miktarının her geçen gün artması bu verilerin doğru analizi sorununu ortaya çıkarmaktadır. Verilerden ilginç ve potansiyel olarak verimli bilgilerin çıkarılması, araştırılması ve keşfi önemli bir faktördür. Bilgi keşfi olarak adlandırılan veriden, enformasyon ve bilgiye erişilen süreç içerisinde yer alan veri madenciliği, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yaygınlaşmaya başlayan disiplinlerarası bir çalışma olarak göze çarpmaktadır. Veri madenciliği, anlamsız görülen büyük veri yığınları içindeki gizli ilişkileri, desenleri tespit etmek ve elde edilen bilgiyi yararlı bir sonuç üretmek için kullanmaktır. Bu çalışmanın temel amacı; Bilgi ve Belge Yönetimi disiplini içerisinde yer alan veriden, bilgiye erişim süreci içinde veri madenciliğinin yerini belirlemek, konuyla ilgili kavramları incelemek, kullanım alanları hakkında bilgiler vermek ve anlaşılabilir düzeyde veri madenciliği yöntem ve tekniklerini anlatmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada veri, enformasyon, bilgi kavramları açıklanmış, veri hazırlama süreci detaylarıyla incelenmiş ve veri madenciliği kavramı anlatılmıştır. Son olarak da veri madenciliği yöntem ve tekniklerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The exponential growth in amount of data causes reliable data analysis problems. The purpose of extracting, exploring, discovering interesting, and potentially beneficial knowledge from these data is a very critical factor. Data mining, within the process of transforming data into information and then into knowledge, called knowledge discovery, has become a more common and as well as an interdisciplinary study around the world in the last few years. Data Mining is discovering hidden dependencies, unknown patterns in huge amounts of seemingly meaningless data and producing useful results with the collected information. The main purpose of this thesis is to study and bring up the place and importance of Data Mining in the process of knowledge discovery, to provide a point of view about the concepts related to Data Mining, to give information on application areas and to introduce the methods and techniques of data mining basically. In the light of this purpose, in this this study first of all the concepts of data, information and knowledge explained theoretically, then analyzing the data preparation in detail, and the concepts of data mining are described. Finally methods and techniques of data mining has been examined.