Endüstri ilişkileri kuramlarında güç ve ideoloji
Power and ideology in theories of industrial relations
- Tez No: 356486
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Endüstri ilişkileri bugüne kadar birçok değişim ve dönüşüm yaşamıştır. Bu değişim ve dönüşümlere bakıldığında, toplumlardaki sosyal, ekonomik ve siyasi gelişmelerle birlikte hareket ettikleri görülmektedir. Endüstri ilişkilerinin yaşadığı bu dönüşümler soncunda, çeşitli endüstri ilişkileri kuramları ortaya çıkmıştır. Klasik yaklaşım, endüstri ilişkileri sistemi yaklaşımı, çoğulcu yaklaşım, sosyolojik yaklaşım, Marksist yaklaşım, neokorporatist yaklaşım, insan kaynakları yaklaşımı ve feminist yaklaşımdan oluşan bu kuramlar, temsil ettikleri görüş ya da ortaya çıktıkları dönemlerde toplumdaki hâkim ideolojilerden ve mevcut güç kaynakları dağılımından etkilenirler. Bu kapsamda literatür taramasına dayanan bu çalışmanın konusunu, endüstri ilişkileri sistemindeki gücün sistemin dışındaki gücün yansıması olduğunu ifade eden John T. Dunlop'un endüstri ilişkileri sistemi teorisinde ele aldığı güç ve ideoloji unsurları çerçevesinde, toplumsal yapıda yaşanan dönüşümün endüstri ilişkileri alanındaki etkileri oluşturmaktadır. Anahtar Kelimeler: Güç, İdeoloji, Endüstri İlişkileri Sistemi, Endüstri İlişkileri Kuramları, John T. Dunlop
Özet (Çeviri)
Industrial relations has experienced many changes and transformations. When looking at these changes and transformations has seen that they move with the social, economic and political development of society. A variety of industrial relations theories has occured as a result of the industrial relations transformation. These theories consisting of classical approach, the industrial relations system approach, pluralist approach, sociological approach, Marxist approaches, neocorporatist approach, human resources approach and feminist approaches which are affected from dominant ideology and distribution of power in society. John T. Dunlop who developed industrial relations systems approach asserts that power in industrial relations systems is reflection of power which outside of industrial relations system. In this context, the issue of this study is the impressions on industrial relations of transformations in social structure within the framework of power and ideology which were discussed in industrial relations systems approaches by John T. Dunlop . Key words: Power, Ideology, Industrial Relations Systems, Theories of Industrial Relations, John T. Dunlop