Kurumsal kimliğin yansıtılması ve kütüphanecilik/yayıncılık standartları açısından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kültür yayınları: 2002-2012
Turkish Naval Forces' culture publication (2002-2012)in terms of the reflection of corporate identity and librarianship/publication standarts
  1. Tez No: 356738
  2. Yazar: MEHMET AKYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. R. TUBA KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayıncılığı, Kitap Tasarımı, Kitap Yayıncılığı, Kurumsal Kimlik, Kurumsal Yayınlar, Kültür Yayınları, Kütüphanecilik Uygulamaları, Yayıncılık Standartları, Turkish Naval Forces Publishing, Corporate Identity, Corporate Publications, Culture Publications, Book Publishing, Book Design, Publishing Standards, Librarianship Applications
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yayıncılık ve kütüphanecilik alanları geniş anlamda birbirlerine yaklaşmalarına rağmen yayıncılar ve kütüphaneciler arasındaki iletişim seviyesi oldukça düşüktür. İki alanın birbirine yaklaşması bazı sorunların çözümünde her iki alana da katkı sağlayacaktır. Türk Standartları Enstitüsü'nün yayıncılık konusunda birçok standardı bulunmasına rağmen bu standartlar ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte değildir. Bu durumda yayıncıların ve yayıncılık faaliyeti bulunan kurumların kendi standartlarını oluşturmaları kaçınılmazdır. Yayınların kurumun görünen yüzü olduğu ve yayıncılık ürünlerinin kurumsal kimliğin bir göstergesi olacağı göz ardı edilerek, alışılagelen uygulamalarla devam ettirilen yayıncılık anlayışıyla nitelikli ürünlerin ortaya koyulamayacağı ise aşikârdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kültür yayınlarında kurumsal kimliğin yansıtılması ile kütüphanecilik/yayıncılık standartlarına uygunluğun ele alındığı bu araştırmada, kurumsal yayıncılığın kurumsal kimlikle ne ölçüde örtüştüğü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı kültür yayınlarının TSE standartlarına uygunluğu ve kütüphanecilik alanının uygulamalarına elverişli olup olmadığı incelenmiştir. İnceleme sonucunda, birçok kurumda olduğu gibi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda da kurumsal kimlik olgusunun kurumsal yayıncılıkta belirleyici bir unsur olmadığı, üniversitelerde birçok bölümün yayıncılıkla ilgili içeriği olmasına rağmen kapsayıcı bir akademik eğitimin olmadığı, yayıncılık konusunda yeterli nitelikli personel bulunmadığı, kitapların tasarım ve üretim aşamalarında Türk Standartları Enstitüsü'nün yayıncılık standartlarının gözetilmediği görülmüş ve kitapların kütüphanecilik uygulamaları dikkate alınmadan üretildiği tespit edilmiştir. Bilgi çağı olarak anılan günümüzde, kitap halen en önemli bilgi kaynaklarından ve iletişim araçlarından biri olma özelliğini korumaktadır. Bu nedenle, kurumların kurumsal kimlikle örtüşecek nitelikli yayınlar ortaya koymaları kurum algısına olumlu katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that the fields of publishing and librarianship converge in a broad sense, the level of communication between publishers and librarians can be considered to be quite low. The convergence of these areas would contribute to resolving certain issues in both fields. Although the Turkish Standards Institution (TSE) has many standards on publishing, it has to be said that these standards are not at the level required to fulfill current requirements. Thus it is inevitable that publishers and institutions that undertake publishing operations create their own standards. It is apparent that the publishing approach of the continued use of routine applications will not result into the creation of sound products if the fact that publications are the public face of institutions and that publishing products are a reflection of institutional identity is not acknowledged. This study considers the reflection of corporate identity in the publications of the Turkish Naval Forces' cultural publications and its conformity to librarianship/publishing standards and also considers the following; the extent to which corporate publishing overlaps corporate identity, the conformity of Turkish Naval Forces' culture publications to the standards of Turkish Standards Institution and their suitability for the applications of librarianship are investigated. This study has concluded that, as is the case in many institutions, corporate identity is not a determining factor for corporate publishing in the Turkish Naval Forces. It is also concluded that although many university departments have some publishing content, the education offered is not comprehensive and there is a lack of sufficiently qualified staff qualified in the field of publishing. This study also found that the publishing standards of the Turkish Standards Institution are not adhered to during the process of book design and production and that books are produced with no regard for librarianship applications. The book still preserves its place as one of the most important sources of information and as a communication tools in what we refer to as the Information Age. Therefore, the production of good quality publications by institutions that overlap with corporate identity would have a positive impact on the perception of corporate identity.