Yatılı bölge ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin yalnızlık düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Erzurum il örneği
The analysi̇s of relati̇onshi̇p between organi̇zati̇onal commi̇tment levels and solitude levels of teachers worki̇ng boardi̇ng zone schools: A case study of Erzurum
  1. Tez No: 356856
  2. Yazar: ÖZNUR TANRISEVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş yerinde yalnızlık, okullarda örgütsel bağlılık, Loneliness at work, organizational commitment in schools
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, öğretmenlerin iş yaşamında yalnızlık duyguları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmanın veri toplama grubunu, 2012 – 2013 eğitim öğretim yılında Erzurum il genelinde bulunan toplam 19 yatılı bölge ortaokulunda görev yapan 530 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini adı geçen okullarda görev yapan öğretmenlerin arasından uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 322 öğretmenden oluşmaktadır. Bu araştırmada, yatılı bölge okullarında görev yapan öğretmenlerin iş yerinde yalnızlık duygularının okullardaki örgütsel bağlılık düzeyi ve bazı değişkenler açısından aralarındaki ilişki inceleneceğinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Öğretmenlerin İş Yaşamında Yalnızlık Ölçeği'nin alt boyutları olan Duygusal Yoksunluk ve Sosyal Arkadaşlık açısından düşük düzeyde iş yerinde yalnızlık düzeyine sahip oldukları görülmüştür. Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık Ölçeği'nin alt boyutları olan uyum ve içselleştirme alt boyutunda öğretmenlerin örgütsel bağlılığı yüksek çıkmıştır, özdeşleşme alt boyutunda ise örgütsel bağlılıkları düşük çıkmıştır. Anket sonuçlarına göre İş yaşamında yalnızlık Yaş, Branş, Kıdem, Aylık gelir, Öğretmen sayısına göre anlamlı bulunmuştur. Örgütsel bağlılık ise Yaş, Medeni durum, Eğitim düzeyi, Branş, Kıdem, Aylık gelir ve Öğretmen sayına göre anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the work life of teachers and teachers' feelings of loneliness and the relationships between organizational commitment and organizational commitment levels of business life and feelings of loneliness in terms of some of the variables. 530 teachers working a total of 19 boarding secondary school in the city of Erzurum create the research's data collection group in 2012-2013 academic year. 322 teachers selected by randomly sample way from teachers working in mentioned schools create the research's sample. In this study,as the relationship between teachers' loneliness feelings at work working in boarding secondary school and the level of organizational commitment in schools in terms of some of the variables will be examined,relational screening model will be used. According to the research results,the teachers was observed to have low levels of loneliness at work in terms of emotional deprivation and social friendship being sub dimensions of loneliness scale in teachers' bussiness life. Teachers' organizational commitment was observed higher in compliance and internalization sub-dimension being sub dimension of teachers' organizational commitment scale. Their organizational commitment was observed lower in identification sub-dimension. According to the survey, loneliness, age, branch, termination, monthly income in bussiness life were found significant according to the number of teachers. The organizational commitment was found significant according to age, marital status, education level, branch, seniority,monthly income and the number of teachers.