Value engineering approach and its application to transportation project in Turkey.A case study: Mersin-Tarsus motorway, Mersin access roads
Değer mühendisliği teknikleri ve Türkiyedeki ulaşım projelerine uygulanması. Mersin-Tarsus otoyolu, Mersin bağlantı yolları kesimi üzerinde bir çalışma
- Tez No: 35698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN İNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer Mühendisliği, Görev Planı Ulaşım Değerleri, Proje Gelişim Aşamaları, Maliyet Tasarrufları, İşleyiş Düzeyi, Value Engineering, Job Plan, Transportation Values, Project Development Stages, Cost Savings, Level of Performance
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz DE?ER MÜHENDİSLİ?İ TEKNİKLERİ VE TÜRKİYE'DEKİ ULAŞIM PROJELERİNE UYGULANMASI MERSÎN-TARSUS OTOYOLU, MERSİN BA?LANTI YOLLARI KESİMİ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA KABO, Tarek AH Galal Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayhan İNAL Mayıs 1994, 100 sayfa İşlevsel yönelimli sistematik bir yaklaşım olan bu Değer Mühendisliği hakkındaki çalışmada Türkiye'deki ulaşım projelerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Buradaki temel amaç, proje gelişiminin çeşitli aşamalarında iyileştirilmiş tasarım, yapım, ve karlılığın gerçekleştirilmesidir. Bu kapsam içerisinde, önerilen yaklaşımın tarihçesi, görev planı ve ulaşım tesislerine ilişkin değerler tanımlanmaktadır. Daha sonra Türkiye'deki bir ulaşım projesinin çeşitli aşamaları, her aşamaya uygulanış biçimiyle Değer Mühendisliğinin özellikleri, bu yaklaşımın ekonomik değerlendirme yöntemlerine kıyasla sağladığı başlıca avantajlar tartışılmaktadır. Ayrıca, Değer Mühendisliği yaklaşımı Mersin Bağlantı Yollarının tasarımını değerlendirmek için kullanılmıştır. Sonuç olarak, bu yaklaşım tekniklerinin arka arkaya uygulanması, ve iş sahibi ile diğer ilgili grupların sıkça katılımları ile, DeğerMühendisliği çalışması yapılması ile maliyet tasarrufları ve çevre alanları üzerindeki sosyal etkileri en aza indirirken ulaşım tesislerini de uygun bir işleyiş seviyesini koruduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VALUE ENGINEERING APPROACH AND ITS APPLICATION TO TRANSPORTATION PROJECTS IN TURKEY A CASE STUDY: MERSIN-TARSUS MOTORWAY, MERSİN ACCESS ROADS KABO, Tarek Ali Galal M.S. in Civil Engineering Supervision: Assoc. Prof. Dr. Ayhan İNAL May, 1994, 100 pages In this study, Value Engineering approach is proposed to evaluate transportation projects in Turkey. The main objective is to achieve improved design, construction, and cost effectiveness in the various project stages of development. Within this scope, the history and the job plan of the proposed approach are identified, and the values related to transportation facilities are pointed out. Then, the various stages of transportation projects in Turkey, the characteristics of Value Engineering as applied to each stage, and the major advantages of the approach compared to economic evaluation methods are discussed. Furthermore, Value Engineering approach is applied to evaluate the design of Mersin Access Roads. As a result, it is recognized that by the sequential application of the approach techniques, and the frequent involvement of the owner 111and other concerned groups, the Value Engineering study leads to remarkable results in cost savings and minimizing the social impacts on the surrounding area while mamtaining appropriate level of performance of the transportation facility.