The effects of location of public institutions in the planning of a metropolitan form (the case of Ankara)
Kamu kuruluşlaının yer seçiminin metropoliten formun planlanmasına etkileri (Ankara örneği)
  1. Tez No: 35697
  2. Yazar: FULYA BODUR EREN
  3. Danışmanlar: ÖZCAN ALTABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Başkent, Metropoliten Alan, KamuToprakları, Kamu Kuruluşları, Metropoliten Büyüme, Ankara, Capital City, Metropolitan Area, Public Land, Public Institutions, Metropolitan Growth
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz KAMU KURULUŞLARININ YER SEÇİMİNİN METROPOLİTEN FORMUN PLANLAMASINA ETKİLERİ (ANKARA ÖRNE?İ) BODUR, (Eren) Fulya Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabil im Dalı Tez Yöneticisi:' Öğr. Gör. Özcan ALTABAN Şubat 1994, 131 Sayfa Başkentlik fonksiyonları, ülkenin diğer şehirlerinden idari, sosyal, politik ve kültürel faaliyetleri ile ayrılır ve kentin gelişimine farklı etkileri vardır. Genç Türkiye Cumhuriyetçinin başkenti olarak seçilmesinden itibaren Ankara bu hızlı sosyo ekonomik gelişmesini sürdürmektedir. Bu gelişme sırasında idari ve kurumsal yapısı kentin metropolitan planlamasına ve gelişmesine büyük etkisi olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Ankara'nın idari ve kurumsal karakterinin kentin sosyo ekonomik ve metropolitan alan yapısını nasıl etkilediğini analiz etmek ve bu yapının kentin metropoliten planlamada ve aktivitelerin desantralize edilmesinde bir planlama aracı olarak kullanılıp, kullanılamayacağını incelemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF LOCATION OF PUBLIC INSTITUTIONS IN THE PLANNING OF A METROPOLITAN FORM (THE CASE OF ANKARA) BODUR, (Eren) Fulya M.S. in Regional Planning Supervisor: Instr. Özcan ALTABAN February, 1994, 131 Pages Capital city functions have different impacts on city development, and different from the other cities of a country with its administrative, social, political and cultural activities. Ankara has been going through a rapid socio-economic development since the beginning of the 20th century, when it was planned as the Capital of the young Turkish Republic. During this development, administrative and institutional structure of the city has had a great influence on its metropolitan planning and development. The objective of the study is to analyse how this administrative and institutional character of Ankara shaped its socio-economic and metropolitan structure and how it can be used as a tool for the planning and decentralization of the urban activities in the metropolitan area. m