Ekonomideki yapısal dönüşümlerin işgücü piyasaları üzerine etkileri
The effects of structural transformations on labor markets in economy
- Tez No: 357351
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM AFŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yapısal Dönüşüm, Yapısal Değişme, Sanayisizleşme, İşgücü Piyasası, OECD Ülkeleri, Structural Transformation, Structural Change, Deindustrialization, Labor Market, OECD Countries
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Dünya ekonomisindeki küresel dönüşümler neticesinde yapısal dönüşüm kavramı önem kazanmıştır. Günümüzde bu süreç; Neo-Liberalizm, küreselleşme, sanayisizleşme ve finansallaşma ile karakterize edilmektedir. Yapısal dönüşümler ve verimlilik artışı gibi gelişmeler ekonomik büyümede önem bir rol oynamaktadır. Ekonominin gelişme sürecinde bazı sektörlerin karakteristik değişimlere bağlı olarak diğerlerine nazaran hızlı büyümesi söz konusu olmaktadır. Ekonomideki kaynaklar, bu süreçte düşük verimli sektörlerden daha verimli sektörlere kaymaktadır. Böylece tarım sektörünün toplam istihdamdaki payı giderek azalırken, önce sanayi, sonra da hizmetler sektörünün payı artmaktadır. Bu yapısal değişiklikler, aynı zamanda kalkınma sürecinin belirleyici özelliklerini oluşturmaktadır. Çalışmada OECD ülkelerinde yapısal dönüşümlerin işgücü piyasaları üzerine etkileri analiz edilmiştir. Analizde statik panel veri modellerinin yanı sıra dinamik panel veri modellerinden yararlanılmıştır. Analiz bulguları; ekonomideki yapısal dönüşümlerin işgücü piyasaları üzerinde anlamlı etkilerinin olduğunu göstermektedir. Bulgular aynı zamanda, ekonomide işgücü verimliliği artışının, beklenen şekilde sanayi sektörü istihdamında gerilemeye yol açtığını, dolayısıyla sanayisizleşme olgusunun gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of the structural transformation has become an important issue as a result of the global transformations in the world economy. Nowadays, this structural transformation process is characterized as the combination of Neo-Liberalism, globalization, deindustrialization and financialization. Structural transformations and various developments on such issues as increased productivity, play an important role in economic growth. In the development process of economy, some sectors have more rapid growth that the other sectors as depending on the characteristic changes. In this process, the economic resources shift from the low productive sectors to more efficient sectors. Thus, the share of agriculture in total employment has been decreased gradually, whereas the share of industry, and subsequently, the services sector has been increased. At the same time, these structural changes compose the distinctive characteristics of the development process. In the study, the effects of structural transformations on the labor markets in OECD countries were analyzed. In the analyses, in addition to the static panel data models, dynamic panel data models were employed. The findings of the analyses showed that structural transformations in the economy have significant effects on the labor markets. It was also revealed that the increase in labor productivity lead to a decline in employment of industrial sector which result in the deindustialization, as expected.