Keşşâf tefsirine göre âyet ve sûreler arasındaki münasebet ve âhenk
According to Keşşaf interpretation the harmony and relationship between verses and surahs
  1. Tez No: 357402
  2. Yazar: ŞERİF GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÜLLÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Verse, surah, relationship, harmony
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Âyet ve sûreler arasındaki eşsiz âhenk ve uyumu ortaya koyarak Kur'an'ın mucizevîliğini beyan etmeye çalışan ilim dallarından birisi de Münasebet'ül Kur'an ilmidir. Biz de bu çalışmamızda münasebet ilminin tarifini, tenasübün çeşitlerini ele almakla birlikte, Zemahşeri'ye ait Keşşâf isimli tefsiri inceleyerek bu eserde yer alan âyet ve sûreler arasındaki uyum ve âhenk ilişkisini ortaya koymaya çalıştık. Âyetler arasındaki uyuma temas edilirken ayetlerdeki bazı kelimelerin birbirleriyle olan uyumuna da değinilmiştir. Zemahşeri'ye ait görüşler serd edilmekle birlikte diğer bazı müfessirlerin de o konu hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Anahtar Kelimler : âyet, sûre, münasebet, tenasüb,
Özet (Çeviri)
Münasebet'ül Qur'an is one of the branches of science that aims to manifest the miraculousness of Qur'an by putting forth the unique harmony and concordance between verses and surahs.In our this study, as well as handling the types of relevance, the definition of the science of relationship , we have tried to put forth the harmony and concordance relationship between verses and surahs as examining the Keşşaf Interpretation which belongs to Zemahşeri. While touching on the corcordance of verses, the concordance of some of the words with one another in the verses is also touched upon. Along with propounding opinions of Zemahşeri, some other interpreters opinions on the isuue is also given place.