Türkiye'de kalkınma ajanslarının sağladığı destekler ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2010 yılı KOBİ mali destek programının değerlendirilmesi
The types of financial supports provided by development agencies in Turkey and the evaluation of financial support program provided by the Northeast Anatolia Development Agency (KUDAKA) for SME's in 2010
- Tez No: 357401
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Destek, Etki, Kalkınma, KOBİ, KUDAKA, Proje, Support, Effect, Development, SME, KUDAKA, Project
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'deki bölgesel kalkınma ajansları tarafından sağlanan mali ve teknik desteklerin çeşitleri ve bunların somut çıktıları hakkında genel bir bilgi vermek ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından 2010 yılı KOBİ Mali Destek Programı (MDP) kapsamında sağlanan mali desteklerin istihdam, üretim, yatırım, ihracat, pazarlama ve bölgesel kalkınmanın diğer unsurlarına ilişkin etki ve sonuçlarını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, detaylı bir şekilde hazırlanan anket formları, çalışmanın konusu olan 2010 yılı KOBİ MDP kapsamındaki projelerin destek yararlanıcıları tarafından doldurulmuştur. 42 projeye izleme ve değerlendirme ziyareti gerçekleştirilmiştir. Tez konusuna temel oluşturan projeler ile bunların somut çıktıları yerinde incelenmiş ve bilimsel veri analizi anlamında işlenmek üzere kayıt altına alınmıştır. Proje sonuçlarının kayıt, analiz ve değerlendirme sürecinin sonucunda durum tespiti ortaya konmuş ve çalışmanın son bölümünde“İşletmeler tarafından uygulamaya konulan projelere, projelerin bütçe kalemlerine ve anket sonuçlarından elde edilen bilgiler değerlendirildiğinde program-proje ilgililiğinin tam olarak sağlanamadığı anlaşılmaktadır.”şeklinde somut sorunlar tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak“Program kapsamında belirlenen önceliklerin gerçekleştirilmesi için programın tasarım aşamasında sektörel odaklanmaya gidilmeli, proje başvuru rehberlerinde mevzuattan kaynaklanan sınırlamalar dikkate alınmalı ve proje bütçe kalemlerinin öncelikleri destekleyecek şekilde hazırlanmış olmasına dikkat edilmelidir. Gerekirse bütçe revizyonu aşamasında proje faaliyetleri program önceliklerini destekleyecek şekilde revize edilmelidir.”şeklinde somut çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to give general information about the types of financial and technical supports provided by regional development agencies in Turkey and their concrete outcomes and to evaluate the effects and results of financial support provided by Northeast Anatolia Development Agency (KUDAKA) within the context of 2010 Financial support program for SME's on employment, production, investment, export, marketing and other elements of regional development. In the scope of study, a detailed questionnaire form was prepared and completed by beneficiaries of 2010 financial support program for SME's. Monitoring and evaluation visits has been made for 42 projects. The projects which provide the basis for the subject of the thesis and the concrete outcomes of them are analyzed at the field and recorded in order to be used in the scientific data analysis. After the process of recording, analyzing and recording, due diligence is revealed and in the conclusion part of the study concrete problems are identifyed such as“When you look at the projects implemented by the enterprises, the items of the project budgets and the information acquired from the results of the questionnaire it can be seen that program-project relevance couldn't established completely.”It was suggested for the solution of the problems at the end of the study that“In order to realize the priorities of the program, sectoral focus and the needs of the regions, limitations sourcing from the legal framework an the preparation of the project budgets conveniently with the priorities of the program should be taken into consideration during the design of the program. When needed in the budget revision process project activities should be changed according to the priorities of the program.”