72 numaralı Mühimme defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (s. 160-320 )
  1. Tez No: 357411
  2. Yazar: İBRAHİM CANPOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn, III. Murad, Muhimme Words, Imperial Council, Murad III
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Mühimme defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da görüşülen siyasî, iktisadî ve sosyal olayları içeren karar defterleridir. Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'a ait fermân sûretlerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Bu defterler Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilatındaki idarî ve askerî kurumlarının karşılıklı ilişkileri, çalışma tarzları ve işlevleri hakkında önemli bir kaynaktır. Bu incelemeye konu olan 72 Numaralı Mühimme Defteri, III. Murad dönemi sosyal, siyasî ve ekonomik olaylarını ihtiva etmektedir. Defterde ağırlıklı olarak; eşkıyalık olayları, İstanbul'a lâzım olan erzağın tedariği meselesi ve Osmanlı-Safevi sınır ihlalleri yer almaktadır. Bu çalışmada III. Murad dönemi siyasî olayları, Divân-ı Hümâyûn'un isleyişi, mühimme defterlerinin özellikleri, 72 Numaralı Mühimme Defteri'nin muhtevası, defterin özeti ve transkripsiyonuna yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mühimme registers are the books of decision that include important political, economic and social events discussed in the Divân-ı Hümâyûn. Mühimme Registers compile the copies of the orders of the Ottoman Divân. The Mühimme Registers are important source about Ottoman State's administrative and military institutions' mutual relations, working styles and functions in ıts central and province organizations. The Mühimme register of Number 72, which is transcribed, analyzed and evaluated in this study, includes is one of the social political and economic events of the reign of Murad III. The events of banditry, the issue of the preparing of Istanbul's provision and Ottoman-Safavid border violations take part extensively in the register. In the section before the transcription part, political events of the period, the operation of the Divân-ı Hümâyûn and characteristics of mühimme registers are mentioned. Then the content of the related book is evaluated and it is followed by the transcription section. In the conclusion, there are the index and the original text.