39 numaralı Mühimme defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (s. 1-118)
The transcription and evaluation of Muhimme register no: 39 (1- 118)
- Tez No: 357410
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman, Divân-ı Hümâyûn, Muhimme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 342
Özet
Divân-ı Hümâyûn Osmanlı Devleti merkez teşkilatının önemli bir kurumudur. Devletin siyasi, askeri, mali ve adli işleri burada görüşülürdü. Divânda alınan kararlar fermân, berat ve hükümlerin nakil kısımları Mühimme defterlerine kaydedilirdi. Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da görüşülüp alınan kararların önemli olarak kabul edilenleri için yazılan fermân ve diğer ülkelere yazılan nâmelerin kaydedilmeleriyle ortaya çıkmış bir defter serisidir. 39 Nolu mühimme defteri M. 1579?1580 yılları arasındaki önemli gelişmelere ait kayıtları ihtiva etmektedir. Defter toplam 366 sayfadır. Bu tez çalışması 1?118. sayfaları arasını ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
Divan-i Humayun is an important institution of the central organization of theOttoman Empire. Political, military, financial and judicial affairs of the state were discussed in here. Divan-i Humayun decisions, decree, patent and transfer portions of provisions were recorded in books of Muhimme. Muhimme registers are the series which include fermans that prepared for state's crucial desicions by the Divan-ı Hümayun and state letters written to anothercountries. The Muhimme book number 39 is a notebook in which had been registered the important affairs in the Ottoman State from G. 1579 to 1580. The book is total 366 pages. The thesis contains 1- 118 pages of the book.