A Computer program for testing port parameters A tool for port master planning
Liman parametrelerini test eden bilgisayar programı liman planlama çalışması için bir araç
  1. Tez No: 35747
  2. Yazar: KEMAL UFUK MİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Liman Parametreleri, Yük Talep Tahmini, Rıhtım îşgal Oranı, Depolama Alan Gereksinimi, Fiziki Yerleşim Boyutları, Port Parameters, Cargo Demand Forecast, Berth Occupancy, Storage Area Requirements, Physical Layout Dimensions
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZ LİMAN PARAMETRELERİNİ TEST EDEN BİLGİSAYAR PROGRAMI LİMAN PLANLAMA ÇALIŞMASI İÇİN BİR ARAÇ MİT, Kemal Ufuk Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ali Rıza GÜNBAK Temmuz, 1994, 145 sayfa. Bu tez çalışmasında, mevcut bir limanın o andaki ya da gelecek zaman için fiziki ve işletim parametrelerini kontrol eden ve olası dar boğazları tespit eden bir bilgisayar modeli geliştirilmiştir. Program, seçilen zaman için verilen yük miktarını kullanır, ya da yük miktarını geçmiş zamana ait yük kayıtlarını kullanarak bir denklem yardımıyla tahmin eder. Bilgisayar programı ayrıntılı olarak yapısal ya da ekonomi analizleri yapmaz fakat rıhtım işgal oranı gibi ortalama liman parametrelerini kullanarak dar boğazları ortaya çıkarır ve bunları çözmek için yol gösterir. Program gerekli en küçük depolama alanlarını ve fiziksel yerleşim boyutlarını hesaplar ve mevcut durum ile karşılaştırır. Ayrıca, komşu limanların kapasitesini de içine alan olası çözümleri de araştırır. Yukarıdaanlatılan hesaplamalar yanlız parçalı eşya ve konteyner terminalleri için yapılmıştır. Program İzmir Limanına uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTER PROGRAM FDR TESTING PORT PARAMETERS A TOOL FOR PORT MASTER PLANNING MİT, Kemal Ufuk M.S. Thesis in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Rıza GÜNBAK July, 1994, 145 pages. In this thesis, a computer model is prepared for checking the present or future physical and operational parameters of an existing port and predicting the possible bottlenecks. Program uses given cargo quantity for a selected time or forecasts cargo quantity by fitting historical data to an equation. It does not run a detailed structural or economic analysis but calculates average port parameters, like berth occupancy, to show bottlenecks and gives guidelines to solve them. It computes required minimum storage areas and physical layout dimensions and compares them to existing conditions. The model also tests possible solutions including the capacity of neighboring port. The Above calculations are done only for general cargo andcontainer terminals. The program is applied for Izmir Port.