Cumhuriyet dönemi ( 1923-1950 )'nde Kayseri'nin idari ve iktisadi gelişimi
Kayseri's administrative and economic development in the 1923- 1950 republican period
- Tez No: 357491
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Enerji, Tarih, Economics, Energy, History
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, İdari, İktisadi, İmalat, Sanayi, Demiryolu, Tayyare, Elektrik, Sümerbank, Kayseri, Administrative, Economic, Production, Industry, Railway, Aeoroplane, Electric, Sümerbank
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 359
Özet
Kadim Kayseri şehrinin idari ve iktisadi gelişiminin bir bölümünü ele alan“Cumhuriyet Dönemi 1923-1950'nde Kayseri'nin İdari ve İktisadi Gelişimi”adlı doktora tezi çalışmasında; Kayseri'nin XVI. yüzyılın başından itibaren idari gelişimi ve idari gelişimine etki eden unsurlar ortaya konuldu. Bununla birlikte 1950 yılına değin idari taksimatı ve demografik gelişmeler hakkında da bilgiler verildi. Çalışmanın ana unsurlarından olan Kayseri'nin iktisadî yapısı ve gelişimi, II. Meşrutiyet dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin Mustafa Kemal Atatürk dönemi iktisadî politikaları düşüncelerini ve uygulamalarını ortaya konularak, yerelde Kayseri örneğiyle açıklandı. 1900-1950 yılı Kayseri'nin temel iktisadî yapısında öne çıkan, pastırma imalatı, halı imalatı, deri imalatı, vesair sanayi dışı imalat sektörüne ait iktisadî yapısı ve gelişimine de dikkat çekilerek bu sektörlerin Kayseri iktisadî hayatına etkileri ele alındı. 1923-1950 yılları arasında Kayseri iktisadî hayatına etki eden devlet ve özel yatırımlarından olan, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi, Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (Kayseri Tayyare Fabrikası), Kayseri Bünyan Halı İplik Fabrikası Türk Anonim Şirketi, Sümerbank Bünyan Halı İplik Fabrikası ve Sümerbank Kayseri Dokuma Fabrikasının kurulması ve demiryolunun Kayseri'ye getirilmesinden bahsedilerek, bu yatırımların Kayseri'nin iktisadî yapısına ve gelişimine katkıları hakkında bilgi verildi. Aynı zamanda bu çalışmada, bir şehrin sanayi şehri kimliği alması noktasında, sanayi temellerinin atılmasının hangi süreçlerden geçtiğini tarihi bir seyir içinde ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
In this PhD thesis entitled with“Kayseri's Administrative and Economic Development in the 1923-1950 Republican Period”dealt with a part of ancient Kayseri's administrative and economic development, the city's administrative development and factors effecting administrative development have been presented by starting from the beginnings of 16th century. In addition, administrative divisions and demographic developments have also been presented. Main themes of the study, Kayseri's administrative structure and development have been presented with the local sample Kayseri by being explained through II. Constitutional Period and Mustafa Kemal Atatürk Period's economy policies and applications in the Republic of Turkey In the study, the prominent features of Kayseri's fundamental economic structure such as pastrami, carpet and leather production, the economic structure of other non-industrial products' sectors and their developments have been emphasized and these sectors' effects on Kayseri's economic life have been investigated. In the study, the state and private investments effecting Kayseri's economic life significantly between the years 1923-1950 such as Kayseri and Around Electric Turk Incorporated Company, Aeroplane and Engine Turk Incorporated Company (Kayseri Aeroplane Factory), Kayseri Bünyan Carpet and Line Factory Turk Incorporated Company, Sümerbank Bünyan Carpet and Line Factory and Sümerbank Kayseri Weaving Factory's construction and railway's reaching Kayseri have been mentioned and these investments' positive contributions to Kayseri's economic structure and development have been explained in detail.In addition, the study has chronologically presented the periods experienced in the process of laying industrial foundations in the point of a city's gaining an industrial identity.