Yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarının Türk siyasetine yansımaları ( 1923?1950 )
Reflections of corruption and impropriety events on Turkish politics ( 1923?1950 )
- Tez No: 357492
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Usulsüzlük, Yüce Divan, Siyaset, Yansıma, Yolsuzluk, Improprieties, Supreme Court, politics, reflections, Corruption
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu çalışma Cumhuriyet Dönemi'nde Yüce Divan'da ilk kez yargılanan dört bakan ile yargılanması istenilen bir bakanın yolsuzluk ve usulsüzlük davalarını ele alarak, bu gelişmelerin Türk siyasetine ne şekilde yansıdığını incelemektedir. Araştırmada ismi geçen Bahriye Vekili İhsan Eryavuz, Ticaret Vekili Ali Cenani, Bahriye Nazırı Mahmut Muhtar Katırcıoğlu, Gümrük ve Tekel Bakanı Suat Hayri Ürgüplü ile Ticaret Bakanı Atıf İnan'ın yaptıkları iddia edilen yolsuzluk ve usulsüzlükleri, birincil ve ikincil kaynaklara başvurularak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada aynı zamanda siyaseti ve kamuoyunu uzun süre meşgul eden bu davaların duruşmalarında yaşanan tartışmalar ve gelişmeler de ayrıntılı bir şekilde incelenerek, hangi amaçlarla ne gibi yolsuzlukların gerçekleştirildiğine cevap aranmıştır. Ayrıca çok partili döneme geçişle birlikte muhalefetin davalara bakış açısının, dönemin siyasî çekişmelerine ve meclisteki yansımalarına nasıl etki ettiği de ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, corruption and improprity trials of four ministers and a minister who has been sued in Supreme court for the first time in Republic Era has been addressed and reflections of these trials to Turkish politics have been investigated. Claimed corruptions and improprieties of Navy Minister İhsan Eryavuz, Trade Minister Ali Cenani Navy Minister Mahmut Muhtar Katırcıoğlu, Customs and Excise Minister Suat Hayri Ürgüplü and Trade Minister Atıf İnan have been investigated by using primary and secondary sources in this work. Additionally, discussions and developments during the trials that has occupied public opinion for a long were examined in detail and answers for motives of those corruptions have been looked after. Besides, with the transition to multy-party era, the influence of positon party's perspective on political struggles and reflections on parliament have also studied in detail.