Türk resim sanatında 'gölge'nin biçim-içerik ilişkisi üzerinden incelenmesi
An analysis on shadow with respect to form and content relationship in Turkish painting
  1. Tez No: 357533
  2. Yazar: YİĞİT ALTIPARMAKOĞULLARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET UMUR DENİZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Gölge, Siluet, Işık, Ton, Biçim, Resim, Shadow, Silhouette, Light, Tone, Form, Painting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Yakın dönem ve güncel Türk Resim Sanatı'nda, gölgenin hem biçim hem içerik doğrultusunda kullanıldığı birbirinden farklı ve ilginç yorumlara rastlanmaktadır. 1990'lardan sonra hızla gelişen iletişim teknolojileri ve yeni medya araçları sayesinde Türkiye'de, diğer alanlarla birlikte sanat ortamı da gelişmiş, sanatçıların dünyadaki sanatı anlamak ve takip etmek için kullanabileceği yöntemler artmıştır. İçerik ve malzemeyle ilgili yeni olanaklar ortaya çıkmıştır. Özgün eserler üreten, kendi form anlayışlarını oluşturan, hem biçimsel hem kavramsal olarak tutarlı altyapılar oluşturan sanatçı profilleri dikkat çekmeye başlamıştır. Başta resim olmak üzere heykel, video art, enstalasyon gibi farklı alanlarda ve disiplinlerarası çalışmalarda da gölgenin farklı kullanımlarına dair pek çok örnek dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent and contemporary Turkish painting there are many different and interesting interpretations of shadow with respect to its use in both form and content. With the communication technologies and new media tools improved rapidly after 1990's, art environment in Turkey has evolved while artists' methods to understand and follow the World's art have multiplied. New possibilities regarding the content and the material have emerged. Artists producing authentic works, creating their own notions of form and setting up groundworks which are consistent both formally and conceptually, have become noted. Various examples of shadow's different uses in different fields, particularly in painting as well as sculpture, video art, installation and multidisciplinary works have become remarkable.